Nieuws

Gorilla Burgers' Zoo plotseling overleden

ARNHEM - Eén van de gorilla's van Burgers' Zoo is dinsdagochtend overleden.
Volgens de Arnhemse dierentuin is het een 'flinke klap voor alle betrokkenen.' Gorillavrouw Shatila werd vorige week ziek, dinsdagochtend ging haar gezondheid plotseling achteruit. Een dierenarts heeft haar in laten slapen.

Pas 17 jaar oud

Waar de aap aan leed is niet duidelijk. 'Ze was pas 17 jaar oud. Dat is jong voor een gorilla, maar ze was al wel volwassen', zegt Wineke Schoo, parkmanager en gedragsbioloog bij Burgers' Zoo. Gorilla's worden normaal een jaar of 55.

Sectie moet doodsoorzaak uitwijzen

De oorzaak van de ziekte is niet duidelijk. Het lichaam van Shatila is naar de Universiteit Utrecht gebracht. Er zal sectie worden verricht door veterinair pathologen. 'Vooralsnog lijkt het niet besmettelijk te zijn. De andere gorilla's vertonen geen symptomen en zijn nog gezond', aldus Schoo.

Groep is van slag

De dierentuin heeft een groep van meer dan 10 gorilla's. Die zijn van slag door de dood van het vrouwtje. 'De dieren blijven roepen en de groep is heel onrustig. Ze hadden duidelijk in de gaten dat hun groepsgenoot ziek was. We hebben ze ook afscheid laten nemen na het inslapen.'
Shatila met haar jong Shaila
Foto Theo Kruse / Koninklijke Burgers’ Zoo
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!