Nieuws

Jihadverdachten distantiëren zich van geweld: ik ben niet zo'n moslim

ARNHEM - De twee Arnhemse jihadverdachten die woensdag voor de rechtbank in Arnhem staan, distantiëren zich van islamitische oproepen tot geweld.
Mohamed El A.: 'Ik distantieer me van alle geweld. Ik ben niet zo'n moslim.' Ook Hakim B. zegt niets te willen weten van de gewelddadige strijd in Syrië. Beide Arnhemmers ontkennen dan ook naar Syrië te hebben willen gaan om daar te vechten. Volgens Hakim B. wilde hij naar Turkije gaan om vakantie te vieren met zijn broer die in Syrië woont. Hakim B.: 'Ik heb hier een goede baan en een goed leven. Ik wist niet eens dat ik iets strafbaars deed.' Mohamed El A. wilde wel naar zijn broer in Syrië om daar met zijn vrouw en kind te gaan wonen en humanitaire hulp te verlenen.

Veiligheidsmaatregelen

Bij de rechtbank in Arnhem zijn extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Iedereen die naar binnen wil, wordt gecontroleerd. Dat geldt ook voor mensen met een pasje, zoals advocaten, die normaal gesproken mogen doorlopen. 

Aangehouden in Kleef

De 27-jarige Mohamed El A. zou zijn broer Abdelkarim El A. - ook bekend als Arnhemse jihadstrijder - hebben willen nareizen naar Syrië toen hij in augustus 2013 samen met de 22-jarige Hakim B. door de Duitse politie in Kleef werd opgepakt.
De twee werden uitgeleverd aan Nederland en kwamen in voorarrest. In februari 2014 werd hun voorlopige hechtenis geschorst en kwamen ze onder elektronisch toezicht. Ze moesten in Nederland blijven en mochten zich niet in de buurt van een vliegveld ophouden. De feiten worden woensdag behandeld. Het OM komt waarschijnlijk donderdag met de eis.

Aanslag in Parijs

De rechtszaak tegen de jihadisten is extra beladen na de aanslag van vorige week in Parijs. Maar de rechter laat zich hier niet door leiden, zei hij aan het begin van de zitting. 'De rechtbank zal in alle onbevangenheid en neutraliteit naar deze zaak moeten kijken.'

Beelden vertoond in rechtszaal

In de rechtszaal zijn filmpjes en foto's getoond die op de telefoons en laptops van de verdachten stonden. De beelden moeten duidelijk maken waarom ze naar Syrië gingen: voor de strijd of de hulp? Hieronder de beelden (zonder audio):

Verslaggever Rianne Tol volgt de zaak:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!