Nieuws

De plofkraak is eigenlijk ontzettend 2011

ARNHEM - De Coop-supermarkt in winkelcentrum Rijkerswoerd in Arnhem was in de nacht van donderdag op vrijdag slachtoffer van een plofkraak.
Maar komt dat soort kraken, waarbij wordt geprobeerd geldautomaten op te blazen met gas of een andere explosieve stof, steeds minder voor.
Landelijk gezien lag het aantal plofkraken vorig jaar zo'n 70 procent lager dan de jaren ervoor. In 2011, 2012 en 2013 werden landelijk gezien telkens ongeveer 130 plofkraken gepleegd. Tot november 2014 waren dat er 'maar' 32.
Een blik op onze berichtgeving afgelopen jaar leert dat qua plofkraken in Gelderland vijf plaatsen aan de beurt waren: Nijmegen, Wezep, Dinxperlo, Zevenaar en Harderwijk. In sommige gevallen was er sprake van een combinatie tussen een plof- en ramkraak, waarbij men met een zwaar voertuig probeert bij het geld te komen. Er werd zelden iets buitgemaakt.

'Plofkrakers denken twee keer na'

Dat is ook een van de redenen dat de plofkraak minder populair is, die zo vaak ontbrekende buit. Ook is het cameratoezicht beter en is het op veel plekken lastiger geworden om met de auto bij pinautomaten te komen. 'Plofkrakers denken nu wel twee keer na voordat ze eraan beginnen. Er wordt bijna nooit iets buit gemaakt en de pakkans is groter', zei de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in december.
Het Openbaar Ministerie noemt de aanpak van plofkraken een prioriteit, omdat ze veel schade opleveren. Dat is in Arnhem niet anders; de supermarkt blijft het hele weekend dicht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!