Nieuws

Discussie vuurwerkverbod laait op

Hoewel dit jaar de schade door vuurwerk enigszins lijkt mee te vallen, laait de discussie over een vuurwerkverbod toch weer op.
DOETINCHEM - Hoewel dit jaar de schade door vuurwerk enigszins lijkt mee te vallen, laait de discussie over een vuurwerkverbod toch weer op.
Aanleiding is een pleidooi voor zo'n verbod van de burgemeester van Alkmaar, waar vuurwerk met oud op nieuw een grote brand veroorzaakte in het centrum.
Ook in Gelderland mengen diverse burgemeesters zich inmiddels in de discussie. Burgemeester Joosten van Doetinchem is een groot voorstander van een nationaal vuurwerkverbod. Hij vindt het afsteken van vuurwerk door consumenten niet meer van deze tijd. Vuurwerk veroorzaakt volgens Joosten te veel schade en overlast. 

Burgemeesters zijn verdeeld

Andere burgemeesters, zoals Kaiser van Arnhem en Van Rumund van Wageningen, vinden zo'n verbod te ver gaan. In beide gemeentes was dit jaar minder vuurwerkschade dan de jaren ervoor.

'Illegaal vuurwerk is probleem'

Ook de vuurwerkbranche is tegen een verbod. 'Veel mensen vinden het leuk en het is een traditie die in ere moet worden gehouden', zegt Leo Groeneveld van Lesli Vuurwerk in Lichtenvoorde en tevens voorzitter van de landelijke vuurwerkbranche. Groeneveld zegt dat veel overlast en ongelukken worden veroorzaakt door illegaal vuurwerk. 

Oogartsen steunen algeheel verbod

Maar volgens de Nederlandse oogartsen wordt veel letsel juist veroorzaakt door legaal consumentenvuurwerk. En vaak zijn onschuldige omstanders het slachtoffer, zeggen de oogartsen. Ook zij pleiten daarom al jaren voor een vuurwerkverbod. 

60% van Gelderland is voor verbod

En hoe denken de consumenten er eigenlijk over? Uit onderzoek van Omroep Gelderland en Een Vandaag bleek eerder al dat 60 procent van de Gelderlanders voor een vuurwerkverbod is, mits de gemeente zorgt voor een alternatieve vuurwerkshow.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!