Nieuws

'Prostaatkanker meestal niet erfelijk'

In tegenstelling tot wat tot nu toe werd aangenomen is prostaatkanker meestal niet erfelijk.
NIJMEGEN - In tegenstelling tot wat tot nu toe werd aangenomen is prostaatkanker meestal niet erfelijk.
Als de ziekte meer mannen in een familie treft is er eerder sprake van toeval. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen.
Voor prostaatkanker bestaat nog geen genetische test. De conclusie 'erfelijk' werd gesteld als meer familieleden de ziekte hadden.

Onnodige onrust voorkomen

Dat leidde volgens de onderzoekers vaak tot onnodige ongerustheid en overbehandeling bij familieleden met een relatief onschuldige vorm van prostaatkanker. Volgens de onderzoekers is niet iedere vorm van prostaatkanker een reden om meteen medisch in te grijpen. Omgekeerd leiden nadere medische ingrepen zoals weefselonderzoek en operaties vaak tot vervelende complicaties zoals impotentie en incontinentie. Volgens de onderzoekers is het dus goed om bij een patiënt eerst vast te stellen om welke soort prostaatkanker het gaat voordat de hele familie wordt gescreend.
Eerder meldde het ziekenhuis al een betere test voor prostaatkanker te hebben ontwikkeld. Daarmee kunnen betere uitspraken worden gedaan over de ziekte en wordt voorkomen dat patiënten onnodig onderzoek moeten ondergaan.
Jaarlijks krijgen in Nederland zo'n 12.000 mannen de diagnose prostaatkanker.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!