Nieuws

Het beroemde Hanska-orgel is terug, nu nog iemand die het kan bespelen

BAAK - Zeg in de Achterhoek 'het urgeltjen' en de kans is groot dat de mensen terugzeggen: 'het Hanskaduo'.
De band trad vanaf 1967 soms wel 250 keer per jaar op in de regio. Het recept: feestmuziek met niet altijd even subtiele teksten. Opgericht door Hans Wonnink en Karel Klaassen (vandaar Hanska, de eerste lettergrepen van de voornamen) en later onder meer met wijlen Jan Manschot, de beroemde drummer van Normaal. En welke feestzaal de Hanska's ook binnenkwamen, het even beroemde als loodzware orgeltje sjouwden ze met zich mee.

Plotseling op Marktplaats

Met het overlijden van Hans Wonnink stopt het Hanska-duo in 1998. De nagedachtenis aan de band blijft levend door de Hanska Showband, een tributeband die af en toe optreedt. Dat doen ze niet met het orgeltje, dat verloren wordt gewaand. Totdat het op Marktplaats verschijnt. Roy Wolbrink, die nagedachtenis aan de Hanska's levend houdt, aarzelt niet en dus is het orgeltje nu terug.
'De klank die erin zit is heel specifiek, dat kan je met een elektrisch geluid niet uit. En het ziet er ook apart uit, het orgeltje.' En het orgel heeft de tand des tijds doorstaan. 'Hij doet het nog.'
Wie kent dit urgeltjen niet in de Achterhoek? #HanskaDuo pic.twitter.com/AIJ4666yZo
— Hanska Duo (@HanskaDuo)
En nu nog iemand die het orgeltje weer kan bespelen. 'We gaan met een man of zes de grote tentfeesten af. We spelen voor een gedeelte met beroepsmuzikanten, die soms ook andere optredens hebben. Dus we kunnen een toetsenist gebruiken. Het is heel simpel: bij Hanska wordt er een stevig biertje gedronken tijdens optredens. Oude tijden herleven. Het is heel uniek om mee te maken denk ik, ook voor menig toetsenist.'
Wie interesse heeft kan zich bij de Hanska's melden via de site of Facebook.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!