Nieuws

Gelderse kranten geven statement af met cartoons

ARNHEM - De strips in de Gelderse regionale kranten De Gelderlander en De Stentor bestaan vandaag vanwege de aanslag op Charlie Hebdo uit zwarte blokjes met de tekst: #jesuischarlie.
Dat is de boodschap waaronder ook massaal steun wordt betuigd op sociale media.
Beide kranten koppen in met 'Verbijstering over terreuraanslag in Parijs'. Op de voorpagina van De Stentor prijkt een grote cartoon: een Kalashnikov gericht op 13 potloden. De Gelderlander toont een grote foto van een betoging in Frankrijk. Twee vrouwen dragen daarbij een bord met daarop de tekst 'Je suis Charlie'.

'Woorden schieten tekort'

De aanslag op de redactie van het Franse weekblad in Parijs kostte 12 mensen het leven. Woorden schieten tekort voor striptekenaar Hanco Kolk. Zijn strip S1NGLE, in onder meer De Gelderlander en De Stentor, is een van de cartoons die vandaag op zwart staan. 'Het is even niet mogelijk om met een grap te komen', zegt hij.
'De hele stripwereld staat verbijsterd te kijken. Als iemand van je beroepsgroep wordt aangevallen, dan is dat heel schokkend', laat Kolk vanuit de trein weten. Hij komt net terug uit Parijs; zijn vrouw is Française. Kolk bevond zich in een ander deel van Parijs toen de aanslag werd gepleegd.
Striptekenaar Hanco Kolk

'Ik schrok me helemaal wild'

'Er kwam ineens iemand met zijn mobieltje aanzetten. Hij zei: er is een aanslag gepleegd. En ik dacht: dat is oud nieuws. Er is bij Charlie Hebdo namelijk al eens eerder een aanslag geweest. Maar het was nog verschrikkelijker dan ik dacht. 12 doden, waaronder enkele iconen van de politieke strip in Frankrijk. Ik schrok me wild. Ik schrok me helemaal wild', aldus Kolk.
'Het gaat om een satirisch blad. Het gaat om humor. Het vak van de tekenaars is om te zeggen: kom op mensen, laten we erom lachen. En, tja, als dat niet meer kan. Dan wordt het heel erg precair', vindt Kolk. 'Gelukkig was Willem, die voor Charlie Hebdo tekent en elke dag in Libération, geweldig in zijn reactie. Die zei: voor mij is het een aansporing om een tandje bij te zetten.'

Actuele tekening

Kolk is docent aan hogeschool ArtEZ in Zwolle. Vandaag geeft hij er voor het eerst dit jaar weer les. 'Toevallig hebben ze deze maand de opdracht gekregen iets te tekenen van wat ze in de krant hebben gelezen. Ik ben benieuwd waarmee ze terugkomen...'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!