Nieuws

Duizenden Gelderlanders betogen na aanslag op persvrijheid

ARNHEM - In twintig Gelderse gemeenten zijn donderdagavond betogingen geweest voor de vrijheid van meningsuiting en tegen de aanslag in Parijs.
In totaal demonstreerden duizenden mensen.
In onder meer Arnhem, Doetinchem, Nijmegen, Wageningen, Culemborg, Zutphen en Apeldoorn waren ondanks druilerig weer zeker honderden mensen op de been. Klik hier voor foto's.
De toon van de bijeenkomsten liep uiteen. In Arnhem is een betoging gehouden waar honderden mensen op afkwamen en in Geldermalsen is er gepraat over de aanslag, ook was daar een stille tocht.
In Elst was er een minuut stilte. Daar hangt op het gemeentehuis de vlag halfstok. In Nijmegen hielden mensen een pen in de lucht uit protest. Daar waren zeker 500 mensen.
In Tiel verzamelden ongeveer honderd mensen zich in het gemeentehuis, waar de burgemeester sprak. Dat gebeurde ook in Apeldoorn.

Meerdere gemeenten samen

De gemeenten Winterswijk, Oost Gelre en Aalten besloten om samen een bijeenkomst te houden in Lichtenvoorde. De gemeenten Rijnwaarden, Rheden, Zevenaar, Duiven en Westervoort sloten aan bij de bijeenkomst in Arnhem.

Niet overal een bijeenkomst

De gemeente Heerde hield geen bijeenkomst. Daar is wel een steunbetuigingsregister geopend. Dat is ook in Hattem zo. Ook in Zaltbommel is er niets georganiseerd. 'Ik heb contact gezocht met verschillende inwoners en instellingen in onze gemeente om te kijken of bij ons behoefte is aan een gezamenlijke herdenkingsbijeenkomst. De vraag werd gewaardeerd en er werd aangegeven dat iedereen op zijn eigen manier stil staat bij deze vreselijke gebeurtenis', zegt burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel. Buren laat het bij een verklaring van de burgemeester op de website van de gemeente. Doesburg overweegt om woensdag een bijeenkomst te houden.

Een overzicht van de bijeenkomsten in Gelderland.

Klik op het paarse icoontje voor meer informatie.
Ook in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Haarlem waren demonstraties. Op de Dam in Amsterdam werd woensdagavond ook al gedemonstreerd.
Foto: ANP
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!