Nieuws

Comité DRU: We hebben gelijk gehad

ULFT - Het Comité Verontruste Burgers Oude IJsselstreek is tevreden over het rapport dat de kosten van DRU-cultuurfabriek in Ulft inzichtelijk maakt.
Uit dat rapport blijkt dat de gemeente Oude IJsselstreek inderdaad veel meer geld geïnvesteerd heeft in het cultuurcomplex, dan dat ze eerder had gezegd.

33 miljoen in plaats van 12 miljoen

In totaal heeft het cultuurcomplex 33 miljoen euro gekost. De gemeente heeft altijd gezegd dat ze 'slechts' 12 miljoen euro heeft uitgegeven aan het complex. Met dit rapport krijgt het comité Verontruste Burgers Oude IJsselstreek gelijk. Het comité heeft de cijfers eerder al onderzocht en kwam in oktober 2011 met een kostenplaatje van 28 miljoen euro. 'Het is treurig om te zeggen, maar we hebben gelijk gekregen', zegt voorzitter Albert Eenink.

Woningbouw

Uit het rapport blijkt dat vooral de grondexploitaties voor forse tegenvallers hebben gezorgd. Omdat de Achterhoek krimpt, hebben alle gemeenten in 2010 hun woningbouwprojecten tegen het licht gehouden. Besloten werd om in totaal 8000 woningen minder te bouwen. Dat betekende voor het DRU-project dat er 100 woningen minder gebouwd konden worden. De bedoeling was om op het terrein 300 woningen te bouwen.

We zetten er een streep onder

Het comité is tevreden over de opzet van het rapport. 'De gemeente heeft er heel veel werk van gemaakt en alles uitgebreid en gedetailleerd beschreven. Maar de slager keurt zijn eigen vlees, want de gemeente heeft zelf het onderzoek gedaan', zegt Henk van Garderen van het comité. Hij is 40 jaar accountant geweest en heeft toch nog een paar vraagtekens bij het rapport over onder andere de exploitatie van de horeca en het aankoopbedrag van de DRU. 'Maar we zetten er nu een streep onder. Het is goed zo. Volgens Van Garderen blijkt nu dus dat het wel degelijk zin heeft om het vuur aan te wakkeren en kritisch te blijven als bewoners'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!