Nieuws

Burgers' Zoo verrast door cheetazesling

ARNHEM - Tot verrassing van de biologen en de verzorgers van Burgers' Zoo heeft een cheetavrouwtje een zesling geworpen.
Normaal gesproken krijgen cheeta's 2 tot 5 jongen. Een nest van 3 of 4 komt het meeste voor, aldus de Arnhemse dierentuin.
De jongen kwamen 24 mei al ter wereld, maar Burgers' Zoo bracht het nieuws donderdag pas naar buiten. Ze hebben de eerste weken in alle rust met moeder achter de schermen doorgebracht. Verstoring van de rust in het kraamverblijf kan namelijk tot hun dood leiden. Bij roofdieren is bekend dat de moeder haar jongen uit stress kan doden en zelfs kan opeten.

Gezond en op lengte

Volgens de dierentuin maken de jongen een gezonde indruk. Geen van de pasgeboren jachtluipaarden blijft achter in de groei. Vrijdag krijgen ze een chip en worden ze ontwormd.
De moeder is op 1 maart 2010 in Burgers' Zoo geboren. De vader woont sinds 19 maart vorig jaar in de dierentuin. Hij kwam op 21 maart 2011 ter wereld in het Oostenrijkse Salzburg. Burgers' heeft nu 9 jonge cheeta's. Een ander vrouwtje kreeg vorig jaar een nest van 3 jongen.
Foto Kees Knook / Koninklijke Burgers' Zoo