Nieuws

Achterhoekers snoeien taxus voor medicijn kanker

LICHTENVOORDE - Inwoners van Lichtenvoorde, Bredevoort, Aalten, Groenlo, Zieuwent en Winterswijk snoeien dit en volgend weekend hun taxus voor het maken van een kankermedicijn.
Uit het snoeiafval kan namelijk de stof taxol worden gehaald. Dat wordt gebruikt in chemotherapie bij onder meer borst- en eierstokkanker.

Werkzame stof

Initiatiefnemer voor de inzamelactie in de Achterhoek is de Lionsclub Oost Achterhoek. Marc Kothuis, tevens apotheker: 'In België is het al gemeengoed dat taxus apart wordt ingezameld voor dit doel. Elke Belg kan je dat vertellen. Hier in Nederland is dat nog niet, daarom hebben we dit initiatief genomen. Het snoeien moet wel gebeuren als het droog is. Ook moeten de takken binnen 24 uur worden verwerkt, anders gaat de werkzame stof verloren. Wij zamelen het centraal in en nog dezelfde dag gaat alles naar een bedrijf in Drenthe. Daar wordt alles gedroogd zodat het geneesmiddel veilig wordt gesteld. Daarna kan de verwerking beginnen.'

Snoei mee tegen kanker

Het snoeien van taxus voor de inzameling van taxol is op verschillende plekken in Nederland al langer bezig, de actie heet Snoei mee tegen kanker. Taxol is een zeldzame stof. De taxus bevat hier slechts heel weinig van de stof. Er is dus zeer veel snoeisel nodig om 1 kankerpatiënt te helpen. Voor 1 levensreddende kuur , en er zijn vaak meerdere kuren nodig, is ongeveer 1 m3 snoeisel nodig. Dat is al snel 50 kilo. Dit is het snoeisel afkomstig van taxushaag van zo'n 20 meter lang en 1,5 meter hoog. Het snoeien gebeurt als het droog weer is.