Nieuws

Zaak-Hurwenen: 30 jaar cel geëist

Zaak-Hurwenen: 30 jaar cel geëist
Justitie eist 30 jaar cel tegen de verdachten van de Hurwenense moordzaak, voor doodslag.
ARNHEM - Justitie eist 30 jaar cel tegen de verdachten van de Hurwenense moordzaak, voor doodslag.
Ze hebben volgens Justitie vader Aart en zoon Bas de Lang in september 2008 met veel geweld om het leven gebracht. Ze zijn doodgeschoten en daarna is het huis in de brand gestoken. Omdat niet duidelijk is wie de fatale schoten gelost heeft, kan moord volgens Justitie niet bewezen worden.
Het motief ligt in de enorme schulden van verdachte Marcel B, zegt Justitie. Die zou geweten hebben dat er in de villa vaak veel contant geld ligt. B. ontkent dat hij achter de doden zit. De andere verdachte beroept zich op zijn zwijgrecht.
Marcel B., zegt dat de dubbele moord op vader Aart en zoon Bas de Lang is gepleegd door een Marokkaanse bende, die ook hem en zijn medeverdachte afperste. Op de avond van de moord moest B. van de groep langs het huis om geld op te halen. Daarop viel de bende de woning binnen.
B. zegt zich verder niks te herinneren, omdat hij bewusteloos is geslagen. Hij kwam pas weer bij toen er in de villa brand uitbrak.
De verdachten hebben het verhaal over een Marokkaanse bende verzonnen, zegt Justitie. Een brief waaruit dat blijkt is bij huiszoeking gevonden. In de brief lijken beide verdachten onderling af te spreken welk verhaal ze vertellen tijdens de verhoren, om zo onder een veroordeling voor moord uit te komen. Ook zijn er getuigen die beweren dat verdachte Marcel B. iemand wilde beroven, vanwege geldgebrek.
De overgebleven zoon en broer van de vermoorde Aart en Bas de Lang, spreekt in zijn slachtofferverklaring van een ondraaglijk verlies. De jongeman zegt dat hij soms geen zin meer heeft in leven en dat hij regelmatig paniekaanvallen heeft. Ook de moeder van Bas maakte gebruik van het spreekrecht. Ze vindt het ongelooflijk wat er gebeurd is, maar wil de daders vergeven, zo zei ze.
Hieronder kunt u onze verslaggever via Twitter vanuit de rechtzaal volgen.