Nieuws

Eis: 1,5 jaar voor geweld Culemborg

Eis: 1,5 jaar voor geweld Culemborg
Tegen vier Molukkers uit Culemborg zijn straffen van 126 dagen tot 1,5 jaar cel geëist voor geweld rond oud en nieuw in de wijk Terweijde.
ARNHEM - Tegen vier Molukkers uit Culemborg zijn straffen van 126 dagen tot 1,5 jaar cel geëist voor geweld rond oud en nieuw in de wijk Terweijde.
Ook wil het OM taakstraffen tot 120 uur en twee jaarwisselingen huisarrest.
Het OM vervolgt de mannen, 21 tot 44 jaar, vanwege gewelddadige ongeregeldheden tussen Molukkers en Marokkanen tijdens de afgelopen jaarwisseling. De vier zouden met een groep het huis en de auto van een 48-jarige Marokkaan hebben vernield. Een van hen zoude de man hebben neergeknuppeld: een poging tot doodslag. De vernielingen en het geweld volgden op brandstichting in een Molukse auto, volgens geruchten door een zoon van de Marokkaan.
Het OM verwijt de 44-jarige poging tot doodslag op de 48-jarige Marokkaan. Die brak door het knuppelen een elleboog. Alle vier de Molukkers wordt openlijk geweld verweten: drie van hen gooiden stenen, en de 44-jarige gooide een balk door de ramen, aldus justitie. Een 27-jarige sloeg de Marokkaan en bedreigde een Marokkaanse jongen. Volgens justitie schopte hij eerder in augustus tegen een politiebus, die toen bij rellen afdroop.
De officier van justitie eiste 24 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen de 44-jarige man, die ook wel als woordvoerder van de Molukse gemeenschap optrad. De 27-jarige hoorde 21 maanden waarvan 6 voorwaardelijk eisen. Tegen een 26-jarige en een 21-jarige eiste het OM respectievelijk 140 en 126 dagen cel, waarvan 90 voorwaardelijk, plus werkstraffen van 80 en 120 uur.

Auto in tuin

Een zaak tegen een 22-jarige Marokkaan werd nog niet inhoudelijk behandeld. Hij reed met een auto op drie mensen in een tuin in en wordt verdacht van poging tot moord. Volgens zijn advocaat kon hij in het donker niets zien en is de auto per ongeluk van de weg geraakt.
"De autoruit was bekogeld met bakstenen en beschadigd en het was nacht", aldus advocaat Arthur van der Biezen. De advocaat wil zowel inzittenden, mensen uit de tuin en omstanders horen en een reconstructie met een contra-expertise van de technische sporen. Daaruit moet volgens de advocaat blijken dat zijn 22-jarige cliënt geen extra gas gaf of expres de tuin met Molukkers in reed. De uitspraak in deze zaak wordt in of na de zomer verwacht.
Eerder deze week stonden de vier inzittenden van die auto al voor de rechter. Zij werden niet vervolgd, door gebrek aan bewijs van medeplichtigheid.
Er komt geen schouw en geen reconstructie van het incident met de auto. Wel worden elf getuigen gehoord, onder wie de mensen die in de tuin stonden en inzittenden van de auto. Het gezin waar de auto de tuin inreed is blij dat er geen reconstructie komt. Dat zou emotioneel te zwaar zijn.