Nieuws

Voldoende steun voor burgerinitiatief tbs

Voldoende steun voor burgerinitiatief tbs
Er zijn genoeg steunbetuigingen voor een burgerinitiatief om de wetgeving over tbs op de agenda van de Tweede Kamer te zetten.
EDE - Er zijn genoeg steunbetuigingen voor een burgerinitiatief om de wetgeving over tbs op de agenda van de Tweede Kamer te zetten.
Meer dan 40.000 mensen steunen het burgerinitiatief van de ouders van een 7-jarig meisje uit Ede dat vorig jaar werd ontvoerd en misbruikt.
Eén van de daders kreeg geen tbs, omdat hij weigerde mee te werken aan een psychologisch onderzoek. Dit vinden de ouders onverteerbaar. De ouders willen dat alle verdachten veroordeeld kunnen worden tot tbs,  ook als ze weigeren mee te werken aan een psychologisch onderzoek.
De Tweede Kamer sprak er deze week nog schande van dat verdachten onder een dreigende tbs-behandeling uit proberen te komen door onderzoek te weigeren. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie deelt de zorg van de Kamer. Hij wees erop dat er ook nog andere mogelijkheden zijn om veroordeelden psychiatrisch te behandelen als dat nodig mocht zijn, in speciale gevangenisafdelingen of in een psychiatrische kliniek. Met de Orde van Advocaten zal hij gaan overleggen over advocaten die hun cliënten adviseren onderzoek te weigeren.
De ouders van het Edese meisje zijn blij dat er genoeg handtekeningen zijn binnengehaald. Na de pasen willen ze het burgerinitiatief officieel indienen en ze verwachten dan snel een uitnodiging vanuit Den Haag te krijgen.