Nieuws

Horeca moet allergenen vermelden

ARNHEM - Vanaf 13 december 2014 zijn horecaondernemers wettelijk verplicht informatie te geven aan gasten of allergenen in het eten zijn verwerkt.

'Voor de mensen die daarom vragen, is er dan een aparte kaart met daarop vermeld welke allergenen in welke gerechten voorkomen', aldus chef-kok Edwin Muns van hotel-restaurant Van Balveren in Echteld.
Het gaat om een Europese wet en het betreft 14 allergenen die heftige reacties kunnen veroorzaken. De regel geldt ook voor onder meer slagers, sportverenigingen, zorginstellingen en buurthuizen.

Het gaat om de volgende allergenen:

  • glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)
  • ei
  • vis
  • pinda
  • noten, (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten )
  • soja
  • melk (inclusief lactose)
  • schaaldieren
  • weekdieren
  • selderij
  • mosterd
  • sesamzaad
  • sulfiet
  • lupine.
Bron: Misset Horeca.
Voedingsdeskundige Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy uit Scherpenzeel geeft cursussen aan horeca-ondernemers om ze te informeren hoe ze met de nieuwe wet om moeten gaan. Volgens haar neemt het aantal mensen met een allergie toe. 'De laatste 10 jaar is het aantal kinderen met een voedselallergie verdubbeld. Dat is een bizarre stijging. Op dit moment hebben van alle kinderen zo'n 7 à 8 procent last van een voedselallergie. Bij volwassenen gaat het om zo'n 2 procent.'