Nieuws

'Pomphouders kansloos bij rechter om accijnsverhoging'

ARNHEM - De pomphouders in de grensstreek maken weinig kans door de overheid te worden gecompenseerd voor hun omzetverlies.
Dat zegt juridisch specialist mr. dr. Bart Roozendaal. Pomphouders stappen naar de rechter als staatssecretaris Wiebes hun niet tegemoetkomt.
1 januari ging de accijns omhoog voor diesel en lpg. Pomphouders lopen hierdoor tienduizenden euro's mis, zeggen ze, doordat automobilisten massaal tanken in Duitsland. Roozendaal zegt: 'Een eis op een vergoeding is kansrijk als de groep gedupeerden klein is. Deze accijnsverhoging geldt voor alle benzinestationhouders in Nederland.'

'Rechter zal niets doen'

De rechter zal een claim niet behandelen, verwacht de jurist. 'Doordat de accijnsverhoging eind vorig jaar is goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer mag en kan een rechter geen uitspraak doen in deze zaak.'

Beta

De belangenorganisatie van onafhankelijke pomphouders Beta meldde woensdagmorgen de gang naar de rechter te maken als de gedupeerde pomphouders niet worden gecompenseerd voor de accijnsverhoging op lpg en diesel.

Een vergoeding die pomphouders in 1997 kregen voor omzetderving na een accijnsverhoging destijds, werd op last van het Europese Hof van Justitie teruggevorderd.