Nieuws

Pechtold: Van Mierlo warm en integer

Pechtold: Van Mierlo warm en integer
De donderdag overleden Hans van Mierlo (78) was een "warm, integer mens, die een mooie bijdrage heeft gegeven aan bijna een halve eeuw Nederlandse politiek." Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold.
ARNHEM - De donderdag overleden Hans van Mierlo (78) was een "warm, integer mens, die een mooie bijdrage heeft gegeven aan bijna een halve eeuw Nederlandse politiek." Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold.
Het overlijden kwam voor de Wageninger niet als een verrassing. Van Mierlo lag al zes weken in het ziekenhuis. Pechtold bezocht hem een paar keer. "Zijn eerste vraag was steeds: hoe zijn de peilingen?"
Pechtold sprak vaak met Van Mierlo, zo belden ze wekelijks. Met wie moet dat nu? "Dat ga ik me ook eens afvragen. Het zal niet makkelijk zijn."
Terlouw
Jan Terlouw noemt Van Mierlo een "buitengewoon innemend en oorspronkelijk mens". Terlouw werkte jarenlang met hem samen. Zo zaten ze in de jaren 70 samen in de Kamer voor D66.
"Hij had altijd een andere invalshoek, was reuzegeestig, was bevlogen en heel erg bezig met de samenleving. Een heel bijzondere man", aldus Terlouw. Van Mierlo was een groot voorstander van staatsrechtelijke vernieuwingen, maar op dat gebied is er weinig veranderd. "De samenleving is een ontzaglijk trage massa. Je hebt hele grote krachten nodig om een versnelling te geven aan een grote massa. Maar hij bleef het proberen. Hij bleef zijn hartstocht erop richten."
Foto: Hans van Mierlo neemt in 1973 afscheid als fractievoorzitter van D66 en presenteert Jan Terlouw (rechts) als opvolger.

De Graaf
De Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf wist dat Van Mierlo ziek was, maar toch kwam het overlijden "totaal onverwacht".
De Graaf herinnert zich Van Mierlo als een man die heel betrokken was bij de politiek en bij zijn partij. "Hans kon op de meest willekeurige momenten bellen. Dan had ie weer iets gezien of iets gehoord. Hij bleef de geest van een jonge man hebben. Voortdurend geïnteresseerd en gepassioneerd."
Van Mierlo stond in 1966 aan de wieg van D66. Hij was voorzitter van het comité dat de partij oprichtte. D66 kwam in 1967 met zeven zetels in de Tweede Kamer. Hij was later onder meer minister van Defensie en van Buitenlandse Zaken. Van Mierlo stond in 1994 aan de wieg van het eerste paarse kabinet, zonder het CDA. Hij was sinds vier maanden getrouwd met schrijfster Connie Palmen.
Net als oud-premier Ruud Lubbers zat Van Mierlo in zijn jonge jaren op het Canisius College in Nijmegen. Later studeerde hij in die stad Rechten.