Nieuws

Koe knuffelen en spelt proeven bij de boer

BEMMEL - Zo'n 160 biologische boeren en tuinders in Nederland zijn dit weekend speciaal geopend voor belangstellenden.
Tijdens het Lekker naar de Boer-weekend kunnen de mensen de producten van dichtbij bekijken en zien wat biologisch boeren in de praktijk betekent. Zo kunnen deelnemers eigen appelsap persen, kaas proeven of een koe knuffelen. Kinderen kunnen wol vilten, in de hooiberg spelen of jonge dieren aaien.

Emmer en Sint Jansrogge

In Gelderland doen diverse bedrijven mee, zoals Doornik Natuurakkers in Bemmel. Deze stichting houdt zich bezig met natuurlijke graanteelt. Doornik Natuurakkers is gespecialiseerd in oude graansoorten, zoals emmer, spelt en Sint Jansrogge. De oogst leidde in 2012 tot een eigen broodje Doornik.
Doornik is een bedrijf met kleinschalige akkerbouw, zonder kunstmest en chemicaliën. De akkers zijn omgeven door kruidenrijke randen, 6 tot 12  meter breed. Langs of midden in deze randen staan heggen en struwelen, in totaal tot een lengte van ongeveer 5 kilometer. Landbouw en natuur vormen een twee-eenheid. Het akkergebied omvat nu 30 hectares, voor 2015 ligt een uitbreiding in het verschiet tot ongeveer 70 hectares. Op zondag is iedereen welkom op dit bedrijf. Vanaf 10.00 uur zijn er excursies vanaf de parkeerplaats aan Vossenpels (Bemmel).