Nieuws

Schip lek op IJssel bij Zutphen; 194 mensen geëvacueerd

ZUTPHEN - Aan de IJsselkade in Zutphen is zondag aan het begin van de nacht het passagiersschip Britannia geëvacueerd vanwege een lek.
154 passagiers en zo'n 40 bemanningsleden zijn van boord gehaald. De opvarenden zijn voornamelijk Oostenrijkse en Duitse senioren en enkele Nederlanders. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.
Het lek moet vanuit binnen worden gerepareerd, omdat herstellen vanaf de buitenkant te gevaarlijk is. Het is de bedoeling dat het schip vanavond door twee schepen wordt weggesleept.
Er is water aan boord van het schip gekomen via een lek aan de achterkant van het 110 meter lange schip. De passagiers zijn opgevangen in de Hanzehal in de stad. Ze hebben daar zaken als zeep, tandenborstels en scheermesjes gekregen. Het Rode Kruis stuurde een vrachtwagen met 200 veldbedden, dekens en kussens. In overleg met de rederij zijn de passagiers overgebracht naar hotels in de regio.

'Gat van 1 bij 1 meter'

'Het is een forse lekkage', stelt voorlichter Spijkerman van de brandweer. Het gaat naar verluidt om een gat van 1 bij 1 meter. De brandweer is volop aan het pompen. Er komt nu meer water uit het schip dan dat er binnenkomt. Het schip ligt recht, maar het gaat nog uren duren voor al het water eruit is.
Enkele tientallen mensen, onder wie veel kinderen, zijn bij het incident komen kijken.

Beroepsvaart uren gestremd

Het passagiersschip was op weg van Deventer naar Keulen toen het beschadigd raakte. Waarschijnlijk heeft het schip iets geraakt. Het was de laatste vakantiedag voor de opvarenden.
De beroepsvaart was urenlang gestremd, want als er schepen langs zouden varen dan zou er deining ontstaan. Het water moest stabiel blijven voor de operatie.
Het schip ligt aan de kade. De brandweer rukte met groot materieel uit om te voorkomen dat het schip helemaal zonk. 'We hebben uit de hele regio pompen hierheen gehaald', aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.
— martijn de weerd (@tijnuz)