Nieuws

Paralympiër ging al acht keer de wereld rond

ARNHEM - Als afsluiter van zijn marathontour liep Javier Conde, voormalig Spaans paralympiër, zondag een marathon in Arnhem.
Het was zijn 23ste marathon. Met zijn Marathons van Solidariteit zamelt hij geld in en hoopt hij in het Guinness Book of Records te komen. Hiervoor loopt hij een marathon in alle Olympische en Paralympische steden. Arnhem is nummer 23 en voorlopig de laatste Paralympische stad in de rij.

7 keer goud

Javier Conde heeft onder andere 7 gouden en 2 zilveren medailles gewonnen tijdens de 5 Paralympics waar hij aan meedeed. Toen hij in 2009 stopte wilde hij graag iets terug doen voor de maatschappij. Zo ontstonden de Marathons van Solidariteit. Hij besloot een wereldrecord te vestigen met het lopen van een marathon in alle 27 steden waar de Olympische en Paralympische Spelen zijn gehouden. Arnhem organiseerde de zomerspelen in 1980 en is na steden als Rome, New York, Peking en Sydney de 23ste  stad waar Javier de ruim 42 kilometer loopt.

Dushi Huis

Javier is begonnen in 2010 en is inmiddels 8 keer de wereld over gegaan. Hij heeft al 300.000 kilometer gereisd en 30.000 kilometer gelopen. Zijn doel is om overal waar hij loopt grote bedragen in te zamelen voor goede doelen. De teller staat tot nu toe op EUR 88.000,-. In Nederland zamelt hij geld in voor het Dushi Huis in Ellecom, dat een veilige woonplek biedt voor kinderen en jongeren. Arnhem is de laatste Paralympische stad waar Javier Conde een marathon loopt. Daarna volgen 4 Olympische steden, waarmee hij verwacht eind 2016 klaar te zijn.

Valkenhuizen

De start van de marathon was om 10.00 uur op de hardloopbaan achter Sportcentrum Valkenhuizen. Daarbij waren Wim Ludeke, voorzitter van het Nationaal Paralympisch Comité en Gerrie Elfrink, wethouder Sport.
He did it! Javier Conde, Paralympische held! pic.twitter.com/87IObNwkqQ
— Gerrie Elfrink (@GerrieElfrink)