Nieuws

Gaslek Apeldoorn lastige klus: honderden huizen de hele week nog zonder gas

APELDOORN - De gasstoring in de wijk De Sprenkelaar in Apeldoorn duurt waarschijnlijk nog tot eind deze week.
Dat heeft netbeheerder Liander bekendgemaakt.
In de wijk zitten ongeveer 1300 huishoudens sinds vrijdagochtend zonder gas nadat een water- en gasleiding beschadigd raakten bij graafwerkzaamheden. 'Wij verwachten dat het zeker tot het eind van de week kan duren totdat het grootste deel van de wijk weer gas heeft', aldus Liander. Een deel van de huizen zal mogelijk wel eerder weer gas hebben.
De schoonmaak van de gasleidingen kost veel tijd, omdat ze vol zitten met modder. De gemeente Apeldoorn beraadt zich op de situatie en maakt later vanmiddag bekend of er extra maatregelen genomen gaan worden. De bewoners worden via een brief op de hoogte gesteld.

Noodbevel

De burgemeester van Apeldoorn heeft een noodbevel afgegeven. Dit houdt in dat medewerkers van netbeheerder Liander toestemming krijgen woningen binnen te gaan om voorzorgsmaatregelen te treffen.

Schadevergoeding

De bewoners van de wijk kunnen aanspraak maken op een schadevergoeding. Liander keert een bedrag van 35 euro uit, als mensen 8 uur zonder gas hebben gezeten. Voor iedere 4 uur die daarbovenop komt, wordt een bedrag van 20 euro overgemaakt. Bewoners hoeven hier niets voor te doen, de schadevergoeding komt automatisch op de bankrekening van de gedupeerden terecht.

Wie is aansprakelijk?

Doordat de problemen begonnen door een breuk in een waterleiding, is het mogelijk dat waterbedrijf Vitens aansprakelijk wordt gesteld voor (een deel van) de schade. 'Dat is van later zorg', reageert woordvoerster Judith Zuijderhoudt van Vitens. 'Eerst moeten de problemen voor de bewoners worden opgelost.'
Volgens Zuijderhoudt komen de gemeente Apeldoorn, Vitens en Liander later bijeen om een antwoord te geven op de schuldvraag.