Nieuws

'Lokale gevolgen val kabinet vallen mee'

'Lokale gevolgen val kabinet vallen mee'
Burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen denkt niet dat de val van kabinet Balkenende IV grote gevolgen zal hebben voor het beleid in Nijmegen en projecten als Koers West, Slim Prijzen en de teruglegging van de dijk bij Lent.
NIJMEGEN - Burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen denkt niet dat de val van kabinet Balkenende IV grote gevolgen zal hebben voor het beleid in Nijmegen en projecten als Koers West, Slim Prijzen en de teruglegging van de dijk bij Lent.
Wel levert het uitschrijven van nieuwe verkiezingen volgens hem altijd vertraging op in de besluitvorming. Dit betekent dat lokale politici tijdelijk moelijk dingen gedaan kunnen krijgen in Den Haag.
Ook zullen de gemeenteraadsverkiezingen volgens De Graaf nog meer in het teken komen te staan van de landelijke partijen. Dat is vaak al zo, maar toch is het jammer voor de lokale thema's, aldus De Graaf.
De Nijmeegse burgemeester zegt verder dat de val van het kabinet onvermijdelijk was, al heeft hij de afgelopen dagen wel met stijgende verbazing gekeken naar de ontwikkelingen in Den Haag. Een voortstrompelend kabinet is volgens hem nooit een goede zaak.
Ook de gemeente Culemborg verwacht geen grote gevolgen. Burgemeester Roland van Schelven van Culemborg heeft er alle vertrouwen in dat de gesprekken over rijksgeld voor de leefbaarheid in de wijk Terweijde doorgaan. Culemborg rekent op een miljoen euro uit Den Haag om van Terweijde weer een normale wijk te maken.
Burgemeester Krikke van Arnhem laat via haar woordvoerder weten dat ze verwacht dat de val van het kabinet geen invloed heeft op grote projecten als het Rijnboogplan en de bouw van het nieuwe NS-station, maar op termijn kunnen plannen van een nieuwe regering de Arnhemse politiek natuurlijk wel beïnvloeden. Ook zal de besluitvorming over lopende zaken wat langer op zich laten wachten.
Het vierde kabinet-Balkenende viel in de nacht van vrijdag op zaterdag na een zestien uur durende vergadering van het kabinet. De PvdA is uit het kabinet gestapt, wegens onenigheid over de missie in Uruzgan, Afghanistan. De NAVO had gevraagd of Nederland langer in Afghanistan wilde blijven. De PvdA wil dat niet, maar daar denken CDA en ChristenUnie anders over. Vrijdag was al duidelijk geworden dat er sprake was van een forse vertrouwensbreuk tussen de coalitiepartners, vooral tussen de PvdA en het CDA.