Nieuws

Dominicus College wint trip naar CERN in Gèneve

NIJMEGEN - Het Dominicus College in Nijmegen heeft de beam line for schools competitie gewonnen.
De beam line for schools competitie is een speciale wetenschapswedstrijd uitgeschreven door CERN, De Europese Organisatie voor kernfysica.
Scholierenteams van over de hele wereld konden een voorstel indienen met wat zij het liefste zouden willen onderzoeken in het deeltjeslab in Gèneve. Het voorstel moest ook uitgelegd worden in een originele videoclip. De prijs? Het experiment echt mogen uitvoeren in het deeltjeslab.
Het voorstel van het Dominicus College beschreef het idee om zelf kristallen te laten groeien om een calorimeter te maken en te testen in een deeltjesbundel. Een calorimeter is een instrument dat de energie van deeltjes kan meten. Het Nijmeegse team van vijf scholieren wordt begeleid door hun natuurkundedocent en een deeltjesfysicus verbonden aan de Radboud Universiteit.
Het CERN ontving 292 voorstellen van over de hele wereld. De voorstellen werden beoordeeld op creativiteit, motivatie, haalbaarheid en wetenschappelijke methode. Het experiment wordt in september uitgevoerd.