Nieuws

Dennis Gentenaar kijkt tevreden terug op carrière

NIJMEGEN - Dennis Gentenaar kijkt met tevredenheid terug op zijn carrière.
Hij begon in de jaren negentig als derde doelman van NEC. En werd toen in de trainingspartijtjes vooral als speler gebruikt.

Debuut tegen Ronaldo

"Ik voetbalde toen vaak mee, ja. Ik stond toen vaak tegen Anton Janssen op het middenveld. Daar werd ik niet zo vrolijk van. Ik ben gaan keepen, omdat ik niet zoveel wilde lopen. Maar dat moest toen wel. Ik debuteerde tegen PSV, toen Wilfried Brookhuis een rode kaart kreeg. Dat was heel onwerkelijk, want het eerste wat ik moest doen was een penalty proberen te pakken van Ronaldo."

Derby in half verbouwde Goffert

in 1999 besloot trainer Jim Calderwood om Bas Roorda te vervangen door Dennis Gentenaar. "Het was aan het einde van de competitie. Alles werd opeens anders. We hadden binnen een week PSV-uit, Ajax-uit en Vitesse-thuis. Dat was heel apart, want de Goffert werd toen verbouwd. Alleen de Hazenkamp stond nog een beetje. En we wonnen met 3-1, de eerste zege in jaren. Dat mocht ik toen meemaken."

Johan Neeskens

Het seizoen daarop was Roorda toch weer eerste doelman, maar in 2000 vertrok hij en de nieuwe trainer Johan Neeskens gaf Gentenaar direct het vertrouwen.
"We hadden een geweldige start, we bleven de eerste twaalf wedstrijden ongeslagen. Dat gaf mij ook veel zelfvertrouwen en dat werkte ook door naar het team. En een paar jaar later haalden we Europees voetbal door heel realistisch spel. We waren erg goed in het tegenhouden. We vormden een aardig blok achterin. In die jaren was het qua sfeer ook geweldig, dat heeft zeker geleid tot de successen."

Dortmund en Ajax

Gentenaar speelde zichzelf nadrukkelijk in de kijker en in 2005 kwam de transfer naar Borussia Dortmund.
"Er was veel belangstelling en toen Dortmund kwam, hoefde ik niet lang na te denken. Ik ging erheen als tweede keeper. Die ervaring was super."
"Daarna ging ik naar Ajax. Achteraf had ik misschien bij Dortmund moeten blijven, maar het was nog niet de topclub van nu. Ajax was dat wel. Alleen jammer dat we net geen kampioen werden en de voorronde van de Champions League niet door wisten te komen. Ik voelde me wel prettig bij Ajax."

VVV en Almere

"Toen kwam VVV. Daar had ik alleen de pech dat ik na zeven wedstrijden mijn voorste kruisband afscheurde. Maar ik kwam wel weer terug. Vervolgens ging ik naar Almere. We hadden best een leuke spelersgroep, maar er waren wedstrijden dat we het liepen lopen. En dat kon er bij mij gewoon niet in."

Blij met rentree bij NEC

"Een jaar geleden keerde ik terug bij NEC. En daar ben ik nog steeds blij mee, ondanks alles. Het dieptepunt voor mij persoonlijk was mijn blunder, waardoor we niet naar de bekerfinale gingen. Dat was mijn laatste kans, maar daardoor was het sprookje over. Ik heb me er wel snel overheen gezet, want we moesten met NEC zien te overleven."

Degradatie

De doelman eindigde zijn seizoen met een blessure en keek vervolgens lijdzaam toe toen NEC degradeerde.
"Dat was heel pijnlijk. Ik moest toekijken en vroeg me af hoe dat kon? Maar toch overheersen nu de mooie momenten. Ik ga nu keepers begeleiden en misschien nog iets bij NEC. Daar zijn we nog over in gesprek. Ik weet niet of ik het voetbal ga missen. Dat merk ik pas als de voorbereiding weer begint. NEC is uiteindelijk mijn club. Ik ben hier opgegroeid en hier heb ik het afgesloten. Ik kijk vooral terug op de mooie momenten die ik heb meegemaakt, zoals Europees voetbal."