Nieuws

Oorlogsveteraan Black in Groesbeek

Oorlogsveteraan Black in Groesbeek
De Afro-Amerikaanse oorlogsveteraan Timuel Black was dinsdag in Gelderland voor een bezoek aan het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en een middelbare school.Black speelde naast Martin Luther King een belangrijke rol in de zwarte burgerrechtenbeweging van Amerika.
GROESBEEK - De Afro-Amerikaanse oorlogsveteraan Timuel Black was dinsdag in Gelderland voor een bezoek aan het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en een middelbare school.Black speelde naast Martin Luther King een belangrijke rol in de zwarte burgerrechtenbeweging van Amerika.
Die beweging kwam vooral op door de boosheid over scheiding tussen witte en zwarte soldaten in het Amerikaanse leger. Black vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa. Hij vocht onder meer in Normandië en de Ardennen. Ook nam hij deel aan de bevrijding mee van het concentratiekamp Buchenwald.
Hiervoor ontving hij vier onderscheidingen en een Croix-de-Guerre.
Na de oorlog ging hij naar de Roosevelt University. Daar haalde hij zijn Bachelor diploma. Later voegde hij daar een Master diploma van de University of Chicago aan toe.  
Martin Luther King (links) en Tim Black (rechts) in Chicago Illinois, 1960.
Nadat hij Dr. Martin Luther King in 1955 op televisie had gezien, besloot hij zijn studie aan de Universiteit van Chicago af te breken om actief te worden in de burgerrechtenbeweging.