Nieuws

Pinautomaat in Harderwijk geramd en opgeblazen

HARDERWIJK - Op een geldautomaat van de ING-bank aan de Schoenmakersstraat in Harderwijk is zaterdagochtend vroeg een combinatie van een ram- en plofkraak gepleegd.De daders zijn rond 4.45 uur met een grote Jeep tegen de pui aangereden en hebben daarna met twee gasflessen de automaat tot ontploffing gebracht.
Volgens de politie is er waarschijnlijk een onbekend geldbedrag buitgemaakt. Volgens politiewoordvoerder Esther Naber kost het altijd veel tijd om dat uit te zoeken. Ook is de schade aan de pinautomaat fors.
Een buurtbewoner filmde met zijn mobieltje:

Daders voortvluchtig

De politie gaat uit van 4 à 5 daders. Twee verdachten op een scooter zijn nog achtervolgd door agenten, maar ze wisten te ontkomen. Een andere dader zou ook op een donkerkleurige scooter zijn gesignaleerd. Beide scooters voerden geen verlichting. Een helikopter van de politie heeft later nog enige tijd boven de stad gevlogen, maar zonder resultaat. 

Aangepaste Jeep

Verderop in de straat is de Jeep aangetroffen die in brand was gevlogen. De wagen was speciaal aangepast voor de ramkraak. Er waren onder meer twee stalen velgen op de voorkant gelast en een rampijp.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is niet ter plaatse geweest. Ook hoefden omwonenden hun huizen niet te verlaten. De politie doet momenteel nog onderzoek.
Donderdagnacht was er ook al een plof- en ramkraak op een pinautomaat van de ING. De daders sloegen toe in Zevenaar. Volgens de politie hebben ze niets buitgemaakt.
De politie onderzoekt of er een verband is tussen de twee plofkraken en vraagt getuigen contact op te nemen.