Nieuws

Minister Verburg licht maatregelen Q-koorts toe

WIJCHEN - Minister Verburg van Landbouw was donderdagmiddag in Wijchen om de maatregelen tegen de Q-koorts toe te lichten.
Het was een emotionele bijeenkomst, ook omdat minister Verburg zelf van het platteland afkomstig is. 
Op bedrijven waar Q-koorts heerst worden alle drachtige geiten en schapen gedood. Ook als deze beesten niet ziek zijn. Ook alle bokken op besmette bedrijven worden afgemaakt, omdat ze de besmetting kunnen overbrengen via sperma. Het gaat in totaal om 35.000 dieren.
Vorige week werd nog een verschil gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde bedrijven en tussen zieke en niet-zieke dieren.
De ministers hebben bepaald dat niet drachtige dieren op besmette bedrijven worden gespaard. Zij worden gevaccineerd en voor de dieren geldt een levenslang fokverbod. Verder wordt een algemeen fokverbod ingesteld voor alle bedrijven met melkgeiten of -schapen. Het fokverbod geldt tot 1 juli 2010.
De dieren die worden afgemaakt krijgen een spuitje. De ruimingen beginnen op 21 december. Van 24-27 december wordt er niet geruimd. 
Er zijn in Nederland ongeveer 2000 mensen besmet geweest met de Q-koorts.

Eerdere berichtgeving:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!