Nieuws

Kasteel Doorwerth ingenomen door soldaten

ARNHEM - De stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen grijpt de grote defensieoefening deze week aan om zichzelf te promoten.
Zo'n 150 soldaten ontwaakten woensdagmorgen in een tentenkamp bij Kasteel Doorwerth. Geïnteresseerd publiek mag dit kamp woensdagochtend komen bekijken. Ook was het kasteel geopend. Volgens woordvoerder Bert Huisman van Defensie dient het een dubbel doel: 'Wij oefenen en tegelijkertijd wil het kasteel op deze manier nieuwe mensen binnen krijgen. Zeg maar een win-winsituatie.'

Kampement

De hele week al oefent Defensie in Gelderland. Aan de operatie 'Reliable Sword'  doen allerlei disciplines mee. Zo zijn dinsdag militairen van de Luchtmobiele Brigade met helikopters van het Defensie Helikopter Commando ingezet om een fabriek in Renkum te veroveren op vijandelijke elementen. Daarna verplaatsten de Rode Baretten van de Landmacht zich richting Kasteel Doorwerth, waar ze een tijdelijk kampement op hebben geslagen.

Para-acties op de Ginkelse Heide

Veel acties zijn goed zichtbaar voor het publiek. Zo is donderdag de dropping van 200 militairen op de Ginkelse Heide bij Ede. Vanaf 12.00 uur worden zij gedropt vanuit een Amerikaans vliegtuig. Dit is een uniek moment, want het is de eerste keer dat Nederlandse parachutisten vanuit een C-17 transportvliegtuig boven Nederlands grondgebied gaan springen. De Ginkelse Heide is door de operatie Market Garden 70 jaar geleden voor de parachutisten van de Luchtmobiele Brigade heilige grond.
De parachutistenlanding is toegankelijk voor het publiek. Belangstellenden kunnen hun fietsen en of auto’s parkeren op de parkeerplaats bij de Schaapskooi aan de N224, ter hoogte van restaurant Juffrouw Tok. Bij de Schaapskooi zijn militairen aanwezig voor eerste opvang en informatie aan het publiek. De operatie 'Reliable Sword' duurt nog tot en met vrijdag.