Nieuws

Gelderse winst in Europees Parlement

ARNHEM - Nu de stembureaus gesloten zijn en de stemmen voor het Europees Parlement geteld worden, kan bij een aantal partijen de vlag uit.
D66 is met zo'n 16% van de stemmen de grote winnaar van de verkiezingen maar ook de 50Plus-partij heeft zicht op een zetel, evenals de Partij voor de Dieren.
De drie partijen kennen een sterke band met Gelderland; fractieleider Alexander Pechtold van D66 woont in Wageningen, fractieleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren komt uit Ede en ook Tweede Kamerlid Norbert Klein uit Hoevelaken legt met zijn 50Plus-partij de link tussen Gelderland en Europa.
Hoe ervaren zij de winst van hun partijen?
Alexander Pechtold: "We zijn als D66 uiteraard zeer verheugd dat Nederland pro-Europa heeft gestemd. We wachten de definitieve uitslag nog even af maar in ieder geval heeft Nederland een pro-Europees signaal afgegeven en niet op de PVV gestemd."
"Ik denk dat dit ook een opluchting is voor de overige lidstaten die nog moeten stemmen. Hiermee zetten we de trend en de sfeer voor de rest van de Europese verkiezingen in Europa deze week. Het is een helder signaal van Nederland naar Europa toe, na jaren van gemor.
"Het CDA is de tweede partij geworden, ook geen anti-Europese partij bovendien. Daarbij is het de derde nederlaag op rij voor de PVV, na de Landelijke en de Gemeenteraadsverkiezingen. Dat mag ook wel eens gezegd worden." 
Norbert Klein: "Het blijft nog even spannend voor 50PLUS of wij deel gaan uitmaken van het Europees Parlement. Op basis van de exit poll zou 50PLUS 1 zetel krijgen. Zondagavond wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt, een uitslag die we met vertrouwen tegemoet zien.
"Het harde werken van zoveel leden werpt zijn vruchten af. Mede door de inzet van ook veel Gelderse vrijwilligers in de campagne is een zetelwinst een geweldig en historisch resultaat.
"Wij blijven doorgaan met keihard werken om de partij verder definitief te vestigen in het Nederlandse en Gelderse politieke landschap. We hebben laten zien dat wij in staat zijn de 50PLUS-partij nog veel groter te laten worden."
Marianne Thieme: "Drie exit polls bij de verkiezingen voor het Europees parlement laten zien dat er een goede kans is dat de PvdD een zetel in het Europees parlement gewonnen heeft.
"We moeten natuurlijk de definitieve uitslag van aanstaande zondagavond afwachten maar het lijkt erop dat we een nieuwe mijlpaal gaan bereiken: de eerste Partij voor de Dieren in een internationaal parlement."