Nieuws

Gendt: Duitse miniduikboot in Waal

GENDT - In de Waal bij Gendt is vrijdagmiddag een Duitse Biber miniduikboot uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.
De duikboot is waarschijnlijk gebruikt bij een mislukte poging om de Nijmeegse verkeers- en spoorbrug te vernietigen na de verovering van de oeververbindingen op 20 september 1944 door de geallieerden.
De Duitsers ondernamen daarna diverse pogingen met vliegtuigen, duikboten en kikvorsmannen. Op 29 september 1944 bliezen Duitse kikvorsmannen een deel van de spoorbrug op. Rijkwaterstaat zal de boot aan een museum schenken.
De Nijmeegse spoorbrug nadat Duitse kikvorsmannen de middelste boog hadden opgeblazen.

In januari 1945 ondernamen de Duitsers vanuit Emmerich diverse aanvallen op de bruggen met zogeheten Biber mini-duikboten van het Kleinkampf Verband van de Kriegsmarine. Een Marineonderdeel dat in de nadagen van de oorlog door de Duitsers in het leven was geroepen om met diverse modellen dwergduikboten aanvallen uit te voeren op geallieerde havens.
Bij de aanvallen op de Nijmeegse bruggen kwamen de torpedo's niet verder dan de anti-topedo netten die de geallieerden in de rivier hadden opgehangen. Een aantal boten raakte verstrikt in deze netten. De nu gevonden boot is waarschijnlijk verloren gegaan bij een van die aanvallen.

Een Duitse eenpersoons Biber-duikboot
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!