Nieuws

Jaknikker in bedrijf bij Openluchtmuseum

ARNHEM - Eén van de laatst werkende jaknikkers van Nederland is dinsdag in gebruik genomen in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
De jaknikker komt van een oliewinplaats bij Rotterdam.
De machines die daar stonden, pompten 26 miljoen vaten olie uit de grond. In het Openluchtmuseum wordt de jaknikker onderdeel van het verhaal over de winning van fossiele brandstoffen in ons land.

De Steeg

De jaknikker van het Openluchtmuseum werd in de jaren '50 bij het bedrijf Thomassen in De Steeg gebouwd. In 1957 werd de oliepomp geplaatst in het Drentse Schoonebeek. Hier was de jaknikker in bedrijf totdat deze in 1983 werd verplaatst naar een olieveld in de buurt van Rotterdam. Hier was de machine tot vorig jaar augustus in bedrijf.
De ingebruikname van de machine wordt ook het eerste optreden van de nieuwe algemeen directeur van het museum, Willem Bijleveld.
Boven: ter ere van de komst van de jaknikker werd een dans uitgevoerd. Op 21 juni, tijdens AMZAF Young Talent Festival, is deze speciale productie van Sophie Jetten en John Sonderen nog een aantal keren te zien in het Openluchtmuseum.