Nieuws

'Kritiek aanpak Q-koorts onterecht'

'Kritiek aanpak Q-koorts onterecht'
Landbouwminister Verburg vindt niet dat ze de economische belangen van geitenhouders zwaarder laat wegen dan de volksgezondheid.  Ze reageert daarmee op kritiek van GGD-artsen en microbiologen, die stellen dat in Nederland veel mensen onnodig ziek zijn geworden door de Q-koorts. Zo is er kritiek op het besluit om niet bekend te maken welke bedrijven zijn besmet. Volgens Verburg is er nog te weinig kennis over de Q-koorts om harde maatregelen te treffen, zoals het ruimen van geiten en schapen.
ARNHEM - Landbouwminister Verburg vindt niet dat ze de economische belangen van geitenhouders zwaarder laat wegen dan de volksgezondheid.  Ze reageert daarmee op kritiek van GGD-artsen en microbiologen, die stellen dat in Nederland veel mensen onnodig ziek zijn geworden door de Q-koorts. Zo is er kritiek op het besluit om niet bekend te maken welke bedrijven zijn besmet. Volgens Verburg is er nog te weinig kennis over de Q-koorts om harde maatregelen te treffen, zoals het ruimen van geiten en schapen.
Wel moeten alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven in Nederland hun dieren gaan vaccineren tegen Q-koorts.
Ook minister Klink (Volksgezondheid) benadrukt dat Q-koorts een serieus volksgezondheidsprobleem is, waarvoor in 2008 voor ruim 3 miljoen euro aan onderzoek is geïnvesteerd.
In 2007 werden 168 mensen ziek door de bacterie die vrijkomt bij miskramen van geiten en schapen. In 2008 waren het er 1000 en dit jaar 2200, vooral in Brabant en in mindere mate in het zuiden van Gelderland.