Nieuws

'Verband therapie met dood baby'

NIJMEGEN - De dood van een 3 maanden oude baby, eind 2007, is vrijwel zeker veroorzaakt door het geforceerd buigen van de wervelkolom door een zogeheten craniosacrale therapeut.
Dat schrijven artsen van het Radboudziekenhuis in het Tijschrift voor Geneeskunde. 
Justitie in Arnhem onderzoekt het overlijden van de Achterhoekse baby. De ouders waren naar de Arnhemse therapeut gestapt vanwege 'geringe motorische onrust' van het kind.
Volgens de Nijmeegse artsen leidt een dergelijke behandeling bij zuigelingen tot ernstige complicaties, omdat de wervelkolom te teer is.
Justitie is al anderhalf jaar bezig met het onderzoek naar de dood van de baby. De zaak duurt zo lang, omdat onafhankelijke deskundigen hun oordeel over de zaak moeten geven. Justitie kan daarom nog niet zeggen wanneer het onderzoek wordt afgerond.

Enkeke citaten uit het artikel van de Nijmeegse onderzoekers:

'Een voorheen gezond, 3 maanden oud meisje, kwam te overlijden na manipulaties van de hals en de wervelkolom door een zogeheten 'craniosacraal therapeut'. (...) 'Wegens gerine motorische onrust van hun kind kwamen de ouders in contact met een zogeheten 'craniosacraal therapeut'. Deze startte na een kort kennismakinggesprek met de craniocacrale therapie. Daarbij werd het meisje door de therapeut met de rug op een aankleedkussen gelegd, waarna de therapeut de hals en schadel palpeerde. (aftasten met de hand, red.) Hierbij huilde patiënte krachtig. Vervolgens werd zij op de rechter zij gedraaid en werd de gehele wervelkolom diep gebogen (...). Daarbij raakte de kin de borstkas.

Nadat de wervelkolom op deze wijze gedurende meerdere minuten diep was gebogen, verloor het kind ontlasting en ontstonden enkele luid hoorbare ademhalingen. Dit werd door de therapeut geduid als een diepe slaap die gebruikelijk zou zijn bij de behandeling. Na ongeveer 10 min werd het meisje op haar rug gelegd waarbij blauwverkleuring van de lippen opviel. Zij was nu slap en reageerde niet op aanraken. De vader startte met hartmassage en mond-op-mondbeademing. Gealarmeerd ambulancepersoneel zag bij aankomst een levenloze zuigeling met asystolie (stilstand van het hart, red). Eén uur na het starten van de reanimatie had patiënte weer een eigen hartritme met voelbare pulsaties.

(...) Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit en veiligheid van geforceerde manipulaties van de wervelkolom bij kinderen.
Geforceerde manipulatie van de wervelkolom bij een zuigeling kan leiden tot ernstige complicaties.

(...)Onze conclusies zijn niet gebaseerd op aannames, maar op een waargebeurde fatale complicatie bij een pasgeboren meisje in combinatie met wetenschappelijk reproduceerbare literatuur. Als medisch specialisten op het gebied van kinderen, neuroradiologie, traumatologie en het bewegingsapparaat, achten wij ons bevoegd en bekwaam om hierover een uitspraak te doen. Wij vinden het dan ook legitiem om geforceerde bewegingen bij pasgeborenen voorlopig af te raden om zo herhaling te voorkomen. Totdat er goed wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van manuele therapie zullen wij hier dan ook niet voor pleiten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!