Nieuws

De Graafschap loopt in op Go Ahead

DOETINCHEM - De Graafschap heeft zich goed hersteld van de wanvertoning vorige week bij Excelsior.
Met bij vlagen fris en gretig aanvalsspel kreeg het kwaliteitsarme FC Haarlem geen kans op De Vijverberg. De ploeg van trainer Kalezic boekte met speels gemak een 4-1 zege waardoor De Graafschap mee blijft doen om de enige prijs die de aanhang verwacht, namelijk het kampioenschap.
Toch was De Graafschap vrijdagavond al dichtbij een prijsje. Lange tijd leken de Doetinchemmers de tweede periodetitel binnen te slepen omdat de concurrenten op de andere velden punten morsten, maar op het nippertje kaapte Excelsior de titel voor de neus van De Graafschap weg door in de slotminuut toch met 2-1 te winnen. 
De Graafschap opende stormachtig op de volle Vijverberg. Na vijftig seconden dribbelde Sjoerd Overgoor na een vlotte aanval richting het strafschopgebied, maar de linkshalf zag zijn schot net naast gaan. Het fanatieke thuispubliek ging er eens goed voor zitten. De volgende vrije kans was twee minuten later voor Rogier Meijer. De Doetinchemmer schoot echter hoog over. De Graafschap overrompelde laagvlieger Haarlem door fel en geconcentreerd vooruit te verdedigen, maar Haarlem overleefde de beginfase omdat ook Joep van den Ouweland uit de tweede lijn rakelings naast pegelde.
Het offensief luwde daarna en via een verrassende vrije trap van Wilmer Kousemaker die op de bovenkant van de lat belandde, was Haarlem zowaar het dichtst bij de openingstreffer. Kort daarop sloeg De Graafschap toch toe. Een sublieme pass van Jordy Buijs werd behendig meegenomen door Steve de Ridder, die vervolgens snoeihard onderkant lat binnenschoot. Enkele minuten later was het al 2-0 toen Hugo Bargas een penalty versierde en Buijs het buitenkansje vanaf de stip dankbaar in ontvangst nam. Vanaf dat moment was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld, want het povere Haarlem miste de power en de voetbalintelligentie om zich terug te knokken. Pal voor rust liet De Ridder het publiek opnieuw opveren. De spits krulde de bal echter op de lat.  
In de tweede helft probeerde De Graafschap het eenzijdige duel snel te beslissen, maar dat mislukte. Haarlem kwam wat vaker in de buurt van de teruggekeerde keeper Joost Terol zonder overigens serieus gevaar te stichten. Toen Joep van den Ouweland met zijn eerste competitietreffer 3-0 maakte, leek De Graafschap toch nog een hoge uitslag neer te zetten. Er kwamen meer kansen (onder meer voor Rose), maar Edgar Manucharyan profiteerde van een gebrekkige organisatie achterin en passeerde Terol. Rogier Meijer maakte aan alle onzekerheid een eind door de 4-1 op het bord te brengen. Ook voor de Doetinchemmer betekende dat zijn eerste goal van het seizoen. Door de overwinning naderde De Graafschap koploper Go Ahead Eagles tot op een punt.