Nieuws

Grote brand na explosie in Elburg; geen gewonden

ELBURG - Bij het vetverwerkingsbedrijf De Stille Kracht B.V.
aan de Uiterwaardenstraat in Elburg heeft woensdag een grote brand gewoed. Door een explosie is een gat in de gevel geslagen. Niemand raakte gewond.
De brand brak aan het einde van de ochtend uit. Er kwam veel rook vrij. Over de schadelijkheid van de stoffen kan de brandweer nog niets zeggen. Na ongeveer een uur was de brand onder controle. Een half uur later werd het sein 'brand meester' gegeven.
Foto Beerd Volkers

De Stille Kracht B.V., onderdeel van de Kayim Group, sproeikoelt hoogwaardige vetten en emulgatoren van vloeibare vorm naar diverse vaste vormen. Bij de gemeente is bekend dat er vetten worden verwerkt en dat het risico bestaat dat er een stofexplosie plaatsvindt. Of het nu om een stofexplosie gaat, is nog niet duidelijk.

Liveblog:

13.30: We sluiten het liveblog.
13.15: Volgens de officier van dienst is bij werkzaamheden in het pand iets misgegaan, waardoor een explosie ontstond. Zo'n 50 brandweerlieden werden ingezet. De directeur van het bedrijf zegt dat hij nog niet weet of de productie kan worden voortgezet.
13.03: De brandweer geeft het sein 'brand meester'.
13.00: De gevel waar de explosie een gat in heeft geslagen:

12.55: Geen vlammen en geen rook meer te zien:
12.50: Door de explosie is een stuk uit de gevel geslagen, meldt de brandweer. 'De brand zit nog in de dakrand en lijkt verder onder controle te zijn.'
12.45: De brand is behoorlijk onder controle, zegt een medewerker van het naastgelegen bedrijf Duratherm. Er was volgens hem een harde knal te horen. 'De beeldschermen gingen heen en weer, zelfs in ons pand. Men spreekt van een stofexplosie. Het was een spectaculair grote brand.'

12.28:

#Elburg, brand wordt minder. Geen gewonden bij gevallen.
— VNOGregio (@VNOGregio)
12.27: De brand lijkt onder controle.
Geen rook / vlammen meer zichtbaar in Elburg. pic.twitter.com/4MPTPxcpSP
— Stefan Verkerk (@Stefanuzz)
12.25: De hoogwerker uit Zwolle staat inmiddels ook opgesteld.
12.20: Volgens een woordvoerder van het naastgelegen bedrijf Duratherm woedt de brand in de achterste loods, vooral op het dak. Duratherm heeft er geen last van; de wind staat de andere kant op.
12.15: Ook omliggende bedrijven zijn telefonisch niet bereikbaar.
12.10: Bij de brand komt veel rook vrij. Over de schadelijkheid van de stoffen kan de brandweerwoordvoerder, die onderweg is, nog niets zeggen. 'Maar het is nooit verstandig om in rook te gaan staan.' Een van de hoogwerkers moet uit Zwolle komen.
12.07: Met het bedrijf kan telefonisch geen contact worden gelegd; het systeem ligt plat.
12.05: Er zijn 4 tankautospuiten, 2 hoogwerkers en een watertransport ingezet, meldt de brandweer.
12.00: De Stille Kracht B.V. sproeikoelt hoogwaardige vetten en emulgatoren van vloeibare vorm naar diverse vaste vormen, aldus de website van het bedrijf.
11.52: Er rukken meer korpsen uit. De brandweer spreekt nu van een zeer grote brand.
11.29: De brandweer schaalt op naar grote brand. De korpsen van Elburg en Nunspeet zijn uitgerukt.
11.28: Eerste melding brand, een middelbrand.