Nieuws

Staatsieportretten koning onthuld in Paleis Het Loo

APELDOORN - Koning Willem-Alexander heeft zijn eerste officiële staatsieportretten.
In de Kunstzaal van Paleis Het Loo heeft minister Jet Bussemaker van Cultuur donderdag portretten onthuld die zijn gemaakt door Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten.

De drie werden begin dit jaar door het Mondriaan Fonds verkozen uit 12 kunstenaars om de staatsieportretten te maken. Koning Willem-Alexander heeft voor alle drie apart geposeerd. De kunstenaars hadden 3 maanden om hun portret te maken.

De drie portretten

Iris van Dongen maakte een tekening van pastel, gouache en geperst houtskool naar foto's die zij van de koning maakte met sterk zijlicht. Er is daardoor ook maar een deel van zijn gezicht goed te zien:
Rineke Dijkstra wilde op de foto die ze maakte de volgens haar ontspannen en vriendelijke kant van Willem-Alexander in overeenstemming brengen met zijn autoriteit en symbolische functie:
Femmy Otten bracht op haar schilderij, waarop de koning zeer zuinig kijkt, subtiele historische elementen aan, waarbij ook de stof terugkeert waarmee in de Ridderzaal de troon is bekleed:

In opdracht van RVD

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft de opdracht voor het maken van de portretten gegeven. Staatsieportretten krijgen die benaming alleen als ze voor dat doel en in opdracht van de RVD zijn vervaardigd. 

Te bekijken tot en met 28 september

De 3 staatsieportretten worden van 29 april t/m 28 september onder de titel Portret van de Koning tentoongesteld in de vestibule van Paleis Het Loo. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur.
Foto's RVD/Gert Jan van Rooij