Nieuws

Veehouder kan meer doen tegen brand

OTTERLO - Veehouders kunnen meer doen om stalbranden te voorkomen.
Door het gebruik van brandvertragende materialen en goed onderhoud aan elektrische installaties kan veel ellende worden vookomen. Dat stelt landbouworganisatie LTO in reactie op een onderzoek dat donderdag is aangeboden aan het ministerie van LNV. 
In 5 jaar tijd zijn in Nederland zo'n 700.000 dieren omgekomen bij stalbranden. Afgelopen weekend nog kwamen 500 kalveren om in Otterlo.
Van de meeste stalbranden (43%) is volgens LTO de oorzaak niet te achterhalen. De branden waarvan de oorzaak wel bekend is, zijn vooral veroorzaakt door het gebruik van elektrisch gereedschap, kortsluiting in installaties en oververhitting en zelfontbranding van apparaten. Het aantal stalbranden is de afgelopen 5 jaar vrijwel gelijk gebleven.
Volgens de onderzoekers breken jaarlijks zo'n 30 stalbranden uit. De aanwezigheid van stof- en gasconcentraties en van brandbare materialen als stro, droge mest en zaagsel verhogen het risico op brand.
LTO zegt bij de leden te hameren op het nemen van preventieve maatregelen en te zorgen voor voldoende bluswater. Daar schortte het aan in Otterlo.
LTO en de Dierenbescherming dringen aan op maatregelen door de politiek. Belangenorganisatie Wakker Dier stelt in de lopende campagne Brandalarm het gebrek aan brandveiligheidseisen aan de kaak. Een stal met dieren moet aan dezelfde eisen voldoen als een opslag met bijvoorbeeld toiletpapier, zegt Wakker Dier. Die vindt dat de eisen voor onderkomens met levende have moeten worden aangescherpt.

Zie ook: