Nieuws

Eis: 20 jaar cel in zaak-Noordink

ARNHEM - Tegen de 34-jarige verdachte in de zaak-Joanne Noordink is dinsdag in hoger beroep 20 jaar cel geëist.
Het Openbaar Ministerie acht moord volledig bewezen. 
Tijdens de zitting zei verdachte Eshan B. de verantwoordelijkheid te nemen voor de dood van Joanne, die hij op 11 december 2008 zou hebben gewurgd na een ruzie en vrijpartij. B., die een warrige indruk maakte, zei na lang aandringen van het Hof ook dat het niemand anders geweest kon zijn, maar dat hij niet meer goed weet of hij het zelf was. Volgens advocaat Pel zou Joanne ook door een hartaanval om het leven kunnen zijn gekomen.
De rechter wilde dinsdag vooral weten wat er in de keuken van de verdachte in Aalten exact is gebeurd. Eshan B. verklaarde dat ze vrijwillige seks hadden, dat Joanne daarna zou hebben gezegd dat ze geen pil gebruikte en dat hij daarom in paniek raakte, ook vanwege schaamte voor zijn geloof. "Joanne werd boos op mij omdat ik koos voor mijn vrouw. Ze was verliefd op mij."
Volgens de rechter en ook het Openbaar Ministerie was er echter niets in het leven van Joanne gemerkt dat daarop wees. "Joanne wilde in die fase van haar leven juist geen relatie met mannen", sprak de Advocaat Generaal. Haar ouders zijn er zelfs van overtuigd dat hun dochter is verkracht en zeiden dat ook tijdens de zitting in een emotioneel betoog. "Ik wil hem nooit meer zien, het is een groot toneelstuk dat hij telkens opvoert", sprak vader Arent na afloop.
Volgens advocaat Pel, die verschillende deskundigen opriep, is er bij zijn client sprake van psychische overmacht en handelde hij uit angst en paniek. "Het was een samenloop van allerlei complexe factoren zoals jaloezie, angst en het geloof die hem hebben laten handelen zoals is gebeurd", aldus Pel. De getuigen kwamen echter tot de conclusie dat Eshan B. volledig of zo goed als volledig toerekeningsvatbaar is.
De raadsman vroeg aan het begin van de zitting om een aanvullend onderzoek naar de psychische gesteldheid van Eshan B, maar de rechter verwierp dat. Pel vindt dat er onvoldoende naar is gekeken door het Pieter Baan Centrum. Ook hekelde Pel net als tijdens de vorige zitting het opsporingsonderzoek van politie en justitie dat in strijd zou zijn geweest met de regels en de wet. Ook dat werd van tafel geveegd door het Hof.
De 34-jarige Iranier werd eerder voor de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot 15 jaar voor doodslag, omdat moord en ook verkrachting toen niet kon worden bewezen. Ook toen had het OM 20 jaar cel geeist.