Nieuws

30.000 mensen op Ginkelse Heide

EDE - Zo'n 30.000 mensen hebben op de Ginkelse Heide de Jan Hilgers Memorial Airshow bezocht.
De organisatie had op het dubbele aantal bezoekers gerekend. Het was precies 100 jaar geleden dat Jan Hilgers als eerste Nederlander boven Nederland vloog in een motorvliegtuig.
Boven de heide werden de hele middag vliegdemonstraties gegeven. Meest bijzonder was het optreden van Christian Moullec. De deltavlieger steeg op vanaf het weiland bij de schaapskooi met een stel ganzen. Door middel van handgebaren wist Moullec de vogels in verschillende formaties te dirigeren. Voorafgaand aan de bijzondere demonstratie landde een Apache van de Koninklijke Luchtmacht en vertoonden onder andere het Breitling Jet Team en vier Fokker S-11 vliegtuigen hun kunsten in de lucht.
De zoon van Jan Hilgers en burgemeester Van der Knaap van Ede verrichten de openingshandeling van de show. De zoon van Hilgers, als VIP-gast aanwezig, was diep onder de indruk van de luchtshow. "Abnormaal geweldig, dat ik dit mag beleven", benadrukte hij. Doordat het bezoekersaantal tegenviel en de luchtshow vlekkeloos verliep, beleefden de honderden aanwezige hulpverleners van politie, brandweer en GGD een rustige middag. 
Klik hier voor het Jan Hilgers dossier
De luchtverkeersleiding van de Jan Hilgers Memorial Airshow

Parachutisten boven de Ginkelse Heide in Ede
Replica toestel Jan Hilgers