Nieuws

Tientallen organisaties dupe bezuinigingen

ARNHEM - Tientallen organisaties in Gelderland zijn de dupe van provinciale bezuinigingen.
De provincie presenteerde woensdag haar pakket van 60 miljoen euro aan bezuinigingen.
Onder meer de Gelderse Milieu Federatie en het Gelders Bureau voor Toerisme verliezen hun volledige subsidie, andere moeten een deel inleveren. Zo krijgt Omroep Gelderland 1,6 miljoen euro minder. Bij de provincie worden zeker 270 banen geschrapt. Verder stopt de provincie met daklozen- en arbeidsmarktbeleid en wordt gekort op ambulancezorg en het openbaar vervoer. Provinciale Staten moeten zich er nog over uitspreken.
Toelichting Peters
Gedeputeerde Theo Peters erkent dat de bezuinigingen pijn doen. "Het is hartstikke moeilijk. Buitenshuis en binnenshuis." Volgens Peters wordt de provincie voor lastige keuzes geplaatst door het rijk. "De rijksoverheid zit met grote, financiële problemen. We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Ook de provincie Gelderland. En dat doen we nu ook met een bezuiniging van 60 miljoen."
Alle overheden moeten zich volgens Peters beperken tot de zaken waarvoor ze het eerst verantwoordelijk zijn. "Die slag proberen we nu te maken. Je moet je herbezinnen op je taken. Als dat zo eens in de 20, 30, 40 jaar gebeurt, dan is dat helemaal niet verkeerd."
Klik hier voor een samenvatting van de bezuinigingen.