Nieuws

Nijmeegse penning voor Jacques Delors

NIJMEGEN - Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors heeft maandag de eerste Vrede van Nijmegen Penning gekregen.
De penning wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een internationaal kopstuk dat zich heeft ingezet voor de vrede in Europa, en de rol van Europa in de wereld. De Fransman Delors heeft zich onder meer hard gemaakt voor de invoering van de Euro.
Burgemeester De Graaf van Nijmegen reikte de penning uit in de Sint Stevenskerk. Demissionair minister Verhagen van Buitenlandse Zaken hield een toespraak.
De naam van de penning verwijst naar een reeks belangrijke Europese vredesverdragen die in 1678 en 1679 in Nijmegen gesloten zijn.
De Vrede van Nijmegen maakte een einde aan de oorlog van Frankrijk tegen de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën (1672-1676), waarbij een groot aantal landen betrokken was geraakt. In de Waalstad sloten onder meer Spanje, Frankrijk, Zweden, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk na lang onderhandelen vredesverdragen. In veel Europese landen heeft deze vrede een plaats gekregen in de geschiedenisboeken. In Nederland is het akkoord bij het grote publiek onbekend, terwijl een cruciaal moment in de Europese geschiedenis was.
De Vrede van Nijmegen Penning