Nieuws

'College Arnhem van D66, SP, GroenLinks en CDA'

ARNHEM - Informateur Hans Engels adviseert in Arnhem een college te vormen bestaande uit D66, SP, GroenLinks en CDA.
Het CDA zou dan de plaats innemen van de VVD. Engels stelt voor een college met 6 wethouders te vormen: D66 en de SP elk 2, GroenLinks en CDA elk 1.
Engels, Eerste Kamerlid voor D66 en hoogleraar staatsrecht, overhandigde zijn rapport maandagmiddag aan D66-fractievoorzitter Hans Giesing. D66 kwam bij de verkiezingen als de winnaar uit de bus.

Zorgen over stabiliteit VVD

Uit zijn ronde langs alle fracties concludeerde Engels dat de VVD niet als een stabiele factor wordt gezien. Vlak voor de verkiezingen stapte VVD-wethouder Michiel van Wessem op wegens het financiële debacle rond de Mode Biennale.
Veel fracties zien GroenLinks onder meer graag terugkeren omdat wethouder Henk Kok thuis is in het zorgdossier. Dat is een belangrijk dossier; veel zorgtaken worden van het rijk naar de gemeente overgeheveld.  

Kunstencluster ArtA gevoelig punt

Een gevoelig punt is de komst van het kunstencluster ArtA, waarin het Museum voor Moderne Kunst en Focus Filmtheater samen zouden moeten komen. De opvattingen hierover lopen nogal uiteen.
Engels raadt de coalitiepartners aan dit dossier niet vooruit te schuiven. Dat legt volgens hem 'blijvend druk op het beleid en de samenwerking'. Het lijkt Engels verstandig om hier in het begin van de periode nieuwe afspraken over te maken.