Nieuws

Mobiele Eenheid blijft in Culemborg

CULEMBORG - De Mobiele Eenheid blijft maandag paraat in de wijk Terweijde in Culemborg.
Dat zei burgemeester Van Schelven maandagochtend in een radio-interview. Hij kondigde zondagavond een noodbevel af. De afgesloten wijk is hierdoor een veiligheidsrisicogebied.
Het was zondagavond opnieuw onrustig in de probleemwijk. Volgens buurtbewoners kwam een groep Marokkanen de Diepenbrockstraat binnen. In die straat wonen veel Molukse gezinnen. De ramen van vijf huizen sneuvelden en er werd met molotovcocktails gegooid. Twee mensen raakten daarbij lichtgewond. Een van de gewonden zou een meisje zijn dat tijdens de jaarwisseling ook al gewond raakte bij de rellen. Ook toen liep het uit de hand tussen Molukkers en Marokkanen. Een auto werd in brand gestoken, politieagenten kregen stenen en vuurwerk naar hun hoofd gegooid, en een auto met Marokkanen reed toen de voortuin van een Moluks gezin in. Na die ongeregeldheden werden in totaal zes mensen aangehouden. Daarna was het een aantal dagen rustig.
Burgemeester Van Schelven zei eerder dat hij zich na de rellen rond de jaarwisseling juist zondagavond wilde terugtrekken. Tevens gaf hij aan dat hij berichten had ontvangen dat er zondagavond groepen vanuit andere delen van het land onderweg zijn geweest naar Culemborg. Dergelijke geruchten werden ook op Twitter verspreid.
Heeft u meer informatie? Meld het via webredactie@omroepgelderland.nl

Overzicht incidenten in de wijk Terweijde:

1 mei 2004: Marokkaanse jongeren uit Terweijde misdragen zich zodanig op de Culemborgse kermis, dat exploitanten hun biezen pakken en vertrekken.
6 mei 2004: De gemeente kondigt een harde aanpak van probleemjongeren in Terweijde aan. Een groep Marokkaanse jongens zorgt er voor flinke overlast, variërend van vernielingen tot berovingen. "Buurtbewoners die aangifte doen, worden geïntimideerd en hebben het vertrouwen in de politie
verloren. Er heerst een sfeer van angst", oordeelde de toenmalige burgemeester Van Vugt-Toonen.
30 juni 2005: De politie pakt 26 jongeren op, die in wisselende samenstelling verantwoordelijk zouden zijn voor 60 misdrijven. De groep wordt ook verdacht van intimidatie, overlast en onrust in Terweijde.
8 september 2009: Een aanvaring tussen groepen jongeren zorgt voor onrust in de wijk. Aanleiding voor de ruzie is een beschadigde auto. De politie pakt vijf jongeren op en sluit een aantal straten af.
9 september 2009: Het is opnieuw onrustig in Terweijde. Twee mannen van 25 en 48 jaar worden aangehouden wegens verboden wapenbezit en de mobiele Eenheid is in de wijk aanwezig.
13 september 2009: Twee groepen van ongeveer 100 jongeren gaan met elkaar op de vuist en worden door de mobiele Eenheid uit elkaar gehaald.
14 september 2009: Rivaliserende jongeren gaan onder toezicht van de gemeente met elkaar in gesprek. De discussie verloopt "goed en positief", onderdeelt de gemeente.
6 oktober 2009: De gemeente stelt straatcoaches aan in Terweijde. De straatcoaches gaan jongeren aanspreken op hun gedrag en wijkbewoners met elkaar in contact brengen.
1 januari 2010: Tijdens de jaarwisseling rijdt in de wijk Terweijde een auto, volgens buurtbewoners bestuurd door Marokkanen, in op een groep Molukkers. Er vallen meerdere gewonden. 
3 januari 2010 - Twee mensen raken lichtgewond bij opstootjes in de wijk. Ook sneuvelen de ruiten van een aantal woningen. De politie is nadrukkelijk aanwezig om de orde te herstellen.

Eerdere berichtgeving: