Nieuws

Veiling Eurocommerce: paardensport wacht in spanning af

LOCHEM - Belangstellenden kunnen donderdag en vrijdag kijken bij de te veilen spullen van stal Eurocommerce in Lochem.
De paardenstal van Ger Visser werd eerder failliet verklaard. Er worden 31 paarden geveild. Ook het complete paardenstallencomplex gaat onder de hamer. 

Olympisch paard onder de hamer

De paardenveiling maakt veel los in de paardenwereld, omdat de ruiters nu veelal in onzekerheid zitten of zij de paarden kunnen blijven berijden. Het bekendste paard in de veiling is het paard London, waarmee Gerco Schröder uit Tubbergen twee keer zilver won op de Olympische Spelen. Het startbod van dit paard is vastgesteld op 4 miljoen euro. Naast London staat ook Sacramento, het paard van Wout Jan van der Schans uit Nijkerk op de kavellijst. De totale startwaarde van de paarden is 6 miljoen.

Veiling kan pijnlijke gevolgen hebben

Wout Jan van der Schans vindt de gang van zaken vreemd. 'Als de eigenaar van een paard normaal in zo'n situatie zit, wordt de ruiter altijd gevraagd of hij het paard wil kopen. Nu is het de vraag of wij onze paarden wel zelf kunnen kopen, omdat je vast zit aan de veilingregels'. De Nijkerker hoopt dat er iemand is die het paard voor hem gaat kopen. 'Het is pijnlijk als het paard naar het buitenland gaat. Als ik straks een ruiter zie klungelen met mijn paard, dan voelt dat niet lekker'.

Toekomst paardensport ongewis

De veiling kan ook van grote invloed zijn op de toppaardensport in Nederland. 'Het ligt er helemaal aan wie de paarden kopen, maar het is niet onmogelijk dat de paarden naar het buitenland gaan en er buitenlandse ruiters op gaan rijden', zegt Maarten van der Heijden van Paardensportbond KNHS. 'Als dat zo is, dan wordt het wereldniveau van de paardensport wellicht omhoog getild.' De paarden kunnen ook door investeerders gekocht worden, die willen dat Gerco Schröder gewoon op London blijft rijden. 'Het zijn hele spannende dagen voor in de paardensportwereld.'
Eurocommerce was ook eigenaar van stadion GelreDome en tientallen kantoorpanden, totdat het bedrijf van Ger Visser uit Gorssel failliet ging.