Nieuws

100 mensen geëvacueerd na gaslek in Barneveld

BARNEVELD - In de Nicolaas Beetsstraat in Barneveld moesten donderdagavond ruim 100 mensen hun huizen uit in verband met een gaslek.
De brandweer heeft hun huizen ontruimd.
Het gas verspreidde zich via het riool. De concentratie gemeten gas was behoorlijk hoog. Daardoor was het risico op een explosie aanzienlijk. Het lek bevond zich in een transportleiding. Inmiddels heeft Liander de leiding afgesloten en komt er geen gas meer vrij. 
De evacués zijn opgevangen in de Veluwehal. Daar kregen ze een broodmaaltijd voorgeschoteld. Ze mochten later op de avond weer terug naar hun huizen. De gemeente heeft een informatielijn geopend: 026 377 5460

Liveblog (gesloten):

21:05. We sluiten dit liveblog. Later op de avond kunt u reacties van de bewoners en de burgemeester vinden op deze site.
21.01. Verslaggever Jeroen Mäkel meldt dat er 105 mensen zijn geëvacueerd.
20:50. De burgemeester maakt een praatje met bewoners.

20:47. De burgemeester kreeg na zijn toespraak applaus van de bewoners. Dat meldt verslaggever Jeroen Mäkel. Ook vinden de aangeboden broodjes gretig aftrek. Veel mensen hebben niet kunnen eten door de ontruiming.
20:43. De bewoners mogen vanavond gefaseerd weer terug. Dat heeft de burgemeester van Barneveld zojuist gezegd in een toespraak aan de evacués. De brandweer gaat nog wel mee naar de geëvacueerde huizen om een laatste meting uit te voeren. Als blijkt dat al het gas verdwenen is.
20:27. Nieuwe beelden:

20.21. Liander verwacht dat mensen vanavond weer terugkunnen naar hun huizen. Woordvoerder Lieselot Meelker legt uit hoe de gastoevoer is afgesloten.

20.18. 70 geëvacueerde mensen zijn aangekomen bij de Veluwehal. Ze krijgen daar een broodmaaltijd voorgeschoteld. Veel familieleden van de evacués komen langs om poolshoogte te nemen. 

19:51. Er komt geen gas meer vrij. Dat zegt Liander. Het gaat waarschijnlijk om een breuk in een transportleiding. Het afgelopen uur is geprobeerd om de toevoer naar het lek af te sluiten. Dat is nu gelukt.
19:41. De Veluwehal wordt klaargemaakt om de geëvacueerde bewoners op te vangen. De bewoners worden zo per bus gebracht naar de hal.

19.28. De NOS meldt dat netbeheerder Liander weet waar het lek zit en het probeert te dichten.
19:14. Volgens de gemeente moeten er nog meer mensen worden geëvacueerd. Hoeveel precies is niet duidelijk.
19:11. De geëvacueerde bewoners worden opgevangen in Moluks wooncentrum Rumah Maluku. Maar ze vertrekken zo richting de Veluwehal.
19.08. De hulpdiensten schalen op naar een zogeheten Grip 2 situatie. Steeds meer hulpdiensten komen ter plaatse.

19:05. Verslaggever Karel de Jong over het gaslek:

18.52. Medische hulpdiensten en brandweer zijn allemaal opgeroepen voor 1 melding in Barneveld. Het gaat dus niet om 2 incidenten.
18:49. Blijf uit de buurt! Dat zegt de wijkagent.
Blijf uit de buurt! @brandweerGM: Barneveld- Gaslek Bilderdijkstraat Nicolaas Beetsstraat. Meerdere woningen worden ontruimd. BlijfDaarWeg!
— Wijkagent N v Maanen (@NP_Nico_vMaanen)
18:46. Verslaggever Karel de Jong is ter plekke. Hij moet wachten bij de afzetting aan de Korenbloemstraat.
18:36. Nog een incident in Barneveld. Een ambulance en een forensische arts zijn opgeroepen voor een incident aan de Korenbloemstraat. Of dat iets met het gaslek te maken heeft is niet duidelijk.
18:32. De brandweer meldt op Twitter dat het gas zich via het riool verspreidt.