Nieuws
Politie in Apeldoorn spoort dieven op via digitaal opkopersregister

APELDOORN - De politie in Apeldoorn is nu ruim een jaar officieel bezig met een digitaalopkopersregister, waarin goederen die bij tweedehandszaken worden verkocht gekoppeld worden aan gestolen goederen.
De politie kijkt zo mee over de schouder van opkopers, zoals goudinkopers, telefoonzaken of een tweedehandswinkel als Used Products. Op deze manier hoopt de politie dieven te kunnen opsporen.
In 2012 zorgde het register voor 91 'hits' en 74 verdachten. In 2013 resulteerde het in 34 onderzoeken naar diefstal, woninginbraak of andere criminele zaken. De Apeldoornse aanpak krijgt navolging in de rest van het land, omdat die succesvol blijkt.
Koppeling met 55 winkels
Voormalig wijkagent Dick voor de Poorte bedacht het digitale systeem, omdat hij het zat was om de papieren administratie van winkels te vergelijken. Vervolgens is er nu een koppeling met 55 winkels die handelen in tweedehands goederen. Via serie-, IMEI- en framenummers worden de producten gekoppeld aan een lijst met gestolen goederen. Is er een match dan kan dat voor de politie reden zijn voor verder onderzoek. Door de digitale registratie wordt heling tegengegaan. Via stopheling.nl kunnen consumenten zelf bekijken of ze gestolen goederen hebben gekocht. Bij een 'hit' kan de politie worden gebeld: 0900-8844.
Marktplaats
De verkoopwebsites waar tweedehands goederen worden aangeboden, zoals Marktplaats, zijn moeilijker aan te pakken, zegt de politie. Dat komt omdat daar de registratienummers, of wel de unieke kenmerken van producten, ontbreken. Op deze verkoopsites kunnen mensen ook anoniem of met een bijnaam zaken te koop aanbieden en dat maakt opsporing ook lastiger. De politie probeert wel vaker diefstal op Marktplaats en andere verkoopsites tegen te gaan.
Gemeenten
Burgemeesters zijn ook betrokken bij het digitaal opkopersregister. Volgens de wet kunnen de gemeenten al handelaren in tweedehands goederen controleren. Maar volgens de politie kunnen ze ook via een Algemene Plaatselijke Verordening ervoor zorgen dat tweedehandszaken werken via het DOR-Oost (Het digitaal opkopersregister in de regio Oost Nederland).
Het programma Dossier GLD besteedde eerder al aandacht aan woninginbraken en het digitaalopkopersregister.
Klik hier voor de uitzending (item vanaf 4'30).