Nieuws

Extra vaccins tegen Q-koorts

Extra vaccins tegen Q-koorts
Landbouwminister Verburg heeft nog eens 100.000 vaccins besteld om geiten en schapen in te enten tegen Q-koorts.
SCHAIJK - Landbouwminister Verburg heeft nog eens 100.000 vaccins besteld om geiten en schapen in te enten tegen Q-koorts.
Er waren voor dit jaar al 400.000 vaccins beschikbaar.
Verburg liet zich zaterdag met collega Klink van Volksgezondheid in de Noord-Brabantse gemeente Landerd informeren over Q-koorts. Landerd is het centrum van het getroffen gebied.
De Q-koorts is sinds 2007 in Nederland, eerst in Brabant en daarna ook in Gelderland, Limburg en Utrecht. Dit jaar zijn al bijna 1700 mensen ziek geworden door de Q-koorts. Vier mensen met Q-koorts zijn overleden.
Verburg en Klink spraken in Schaijk met een geitenhouder, een patiënt en een huisarts en hadden overleg met vertegenwoordigers van de GGD, gemeente, land- en tuinbouworganisatie ZLTO en het Brabantse provinciebestuur. 
De GGD vroeg de ministers om rigoureuze maatregelen. Hoofd infectieziektebestrijding Jos van de Sande noemde een strengere en landelijke meldingsplicht voor getroffen geitenhouders, dichte staldeuren, vernietiging van mest en een beperking van het vervoer van dieren.
De ministers nemen al die ideeën in overweging en komen op zeer korte termijn met aanvullende maatregelen, kondigden ze aan.
Eerdere berichtgeving: