Nieuws

Meer diefstallen van lading uit vrachtwagens

HOEVELAKEN - Het aantal diefstallen uit vrachtwagens is in 2013fors gestegen in vergelijking met een jaar eerder.
Dat meldt Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (pdf) in Hoevelaken op basis van gegevens van de politie. Het aantal aangiften van ladingdiefstal steeg van 170 naar 242, een toename van 42 procent.
Transportondernemers deden het voorbije jaar 287 keer aangifte van (poging tot) diefstal van hun truck. In 2012 waren dat nog 356 aangiften. Hier is dus sprake van een daling.
'Voertuigen zijn door moderne technieken gemakkelijk te volgen. Daarom verleggen criminelen hun aandacht naar de lading', zegt Titus Visser van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Parkeerplaatsen

Een groot deel van de diefstallen van lading gebeurt op een parkeerplaats langs snelwegen, zegt de stichting. 10 van de 15 plaatsen waar de meeste ladingdiefstallen in 2013 werden gepleegd, liggen in Brabant en Limburg. De meeste diefstallen gebeuren in Eindhoven, Venlo en Venray.
Criminelen snijden vaak een gat in het zeil van een vrachtwagen om te zien of ze de lading willen stelen. 'De branche kan zelf veel tegen het aantal diefstallen doen door te kiezen voor vaste opleggers', zegt Visser.