Rijk van Nijmegen / Achterhoek

Buurthuizen weer open voor spontane inloop

© Omroep Gelderland
WIJCHEN - Het was wel even slikken, toen het kabinet twee weken geleden besloot dat alle buurthuizen de deuren moesten sluiten. Dat het kabinet juist voor deze maatregel koos, leverde veel kritiek op. Want juist nu ligt eenzaamheid op de loer, en buurthuizen bieden een weg naar sociaal contact. Dat weten ze in Wijchen ook.
Niet alleen voor de vaste bezoekers kwam de maatregel hard aan. Vrijwilliger Beppie Aalmers is normaal gesproken bijna dagelijks te vinden in het Wijkcentrum Wijchen-Zuid, maar heeft nu een lege agenda. Ze organiseert onder andere de bingo, dansmiddagen en de maandelijkse buurtbrunch. Dat valt nu allemaal weg. Alleen mensen die er op afspraak komen, bijvoorbeeld voor dagbesteding of huiswerkbegeleiding, waren welkom.
"Ik kom veel mensen tegen die vragen wanneer we weer opengaan. Maar er komen ook veel ouderen bij ons, en daar kan je natuurlijk geen risico mee nemen'', vertelt Beppie.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder..

Spontane inloop

Gelukkig is er komende week weer ruimte voor spontane inloop. Al verwacht bestuurslid Edwin Stevens dat het niet meteen storm loopt. "De bar blijft dicht en de gebruikers zijn ook gewoon nog wat huiverig om te komen.", zegt hij. Beppie staat in ieder geval te popelen: "Ik mis het heel erg, ja. Je hebt toch een doel om naar toe te gaan.'"
Meer zien? Kijk dan zondag om 17.25 naar Dorpshuis van het Jaar of bekijk de uitzending hieronder.
Dorpshuis van het jaar - Wijkcentrum in Wijchen- Zuid