Instellingen

Vanwege corona krijgen jongeren straks sneller een uitkering

Een jonge werkende in de horeca. Archief
Een jonge werkende in de horeca. Archief © ANP archief

WIJCHEN - Veel jongeren werken in sectoren die hard zijn getroffen door de coronacrisis. Daarom maken de gemeente Wijchen en Druten het nu makkelijker voor deze groep om een uitkering aan te vragen. Met de maatregel kunnen jonge inwoners direct geld aanvragen, zonder dat zij eerst vier weken moeten zoeken naar een nieuwe baan.

Het zijn vooral de horeca-, evenementen- en cultuursector die het zwaar te verduren hebben. “Daar werken veel jongeren met flexibele contracten. Het is daarom een extra kwetsbare groep”, schrijven Wijchen en Druten. “We zien dan ook dat het opnieuw sluiten van de horeca een grote impact heeft. ”

Jongeren onder de 27 moeten doorgaans vier weken naar een opleiding of nieuwe baan zoeken voordat zij kans maken op een bijstandsuitkering. Die zogeheten zoekperiode wordt nu geschrapt. De gemeente kan dan meteen beoordelen of de jonge burgers wel of geen recht hebben op de uitkering, zodat ze ook direct betaald kunnen worden. “We bieden de jongeren hiermee inkomenszekerheid en voorkomen eventuele schulden”, voegt de lokale politiek toe.

Versoepeling tot volgend jaar

Normaal gesproken is de zoekperiode bedoeld als motivatie om jongeren zo snel mogelijk weer aan de bak te helpen. Het idee is dan bijvoorbeeld ook om te voorkomen dat ze een gat in hun cv hebben. Maar met de huidige coronacrisis is dat knap lastig, weten de gemeenten. 

De zoekperiode vervalt daarom tot juli 2021. Lokale politici verwachten dat de versoepeling uiteindelijk zo’n 10.000 euro aan extra kosten met zich meebrengt.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!